Auguste Wilhelmina Margaretha Vervloet-Reichmann
1896-1945
Slachtoffer van de oorlog
Is 48 jaar geworden
Geboren op 30-11-1896 in Amersfoort
Overleden op 05-05-1945 in Amersfoort
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Auguste Vervloet en de gebeurtenissen op bevrijdingsdag 5 mei 1945 in Amersfoort
Op weg naar huis, ze had net boodschappen gedaan, wordt de 48-jarige Auguste Vervloet-Reichmann op 5 mei 1945 in de Amersfoortse binnenstad dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel. Ruim zestig jaar na de oorlog blikken twee tijdgenoten voor de eerste keer terug op deze tragische gebeurtenis op bevrijdingsdag. De eerste vlaggen wapperen en in de binnenstad van Amersfoort verzamelt zich een ongeduldige menigte wachtend op de eerste Canadese bevrijders. Het is zaterdag 5 mei 1945, een zonnige dag.
Jaap IJff, net 16 jaar geworden, loopt samen met zijn zus van de Buys Ballotstraat in het Leusderkwartier in de richting van de binnenstad. Overal werd gehost en gejuicht, herinnert IJff zich 63 jaar later. IJff bevindt zich in de Snouckaertlaan ter hoogte van bioscoop Grand Theater als er schoten klinken uit de richting van de Utrechtsestraat. ,,Iedereen vloog alle kanten op.’’ De 16-jarige Jaap zoekt met zijn zus toevlucht bij de familie Vervloet in de Van Persijnstraat.
De schoten, zo beschrijft Joop Bloemhof in zijn boek over Amersfoort ’40 - ’ 45, worden gelost tijdens een schermutseling tussen Binnenlandse Strijdkrachten en Duitse soldaten bij hotel De Witte. Volgens Bloemhof worden twee burgers gedood en raken drie Duitsers gewond. Na de schietpartij sluiten de Duitsers de binnenstad hermetisch af. Burgers worden van straat gejaagd.
De villa van de familie Vervloet (vader heeft een elektrotechnisch installatiebureau, moeder is huisvrouw) staat op de hoek van de Van Persijnstraat en de singel (de huidige Stadsring). De voorkamer biedt uitzicht op de kop van de Utrechtsestraat, de plek waar is geschoten. Volgens IJff is het Guus Vervloet, de beste vriendin van zijn zus, die als eerste een van de twee slachtoffers herkent. ,,Op een gegeven moment werd het lichaam weggedragen. Guus herkende haar moeder aan de boodschappentas die aan haar arm bungelde.’’ De paniek was groot, vervolgt IJff. ,,Guus rende naar buiten in de richting haar moeder.’’
Het gezin Vervloet-Reichmann in 1931
De twee kinderen van Auguste Vervloet leven niet meer. Zoon Dick (...-2020) viel het altijd zwaar om over de gebeurtenissen op 5 mei 1945 te vertellen. Hij liet het verhaal over aan IJff en Wigo van Gent, die getrouwd was met zijn zuster Guus. Van Gent (destijds 17 jaar) is thuis op de Snouckaertlaan als er even verderop aan de Utrechtsestraat wordt geschoten. ,,Kort na de schietpartij moesten wij ons huis uit. De Duitsers dachten dat er vanuit ons huis werd geschoten.’’De familie van Gent krijgt onderdak in de Van Persijnstraat bij de buren van de familie Vervloet. Daar hoorden wij dat de buurvrouw dodelijk was getroffen. ,,Wat ik mij herinner is dat Auguste Vervloet zodanig verwond was, dat niemand haar meer mocht zien. De kist ging dicht.’’
IJff, die in 2019 overleed, vertelde met moeite over de dramatische gebeurtenissen op 5 mei 1945. ,,Het is een tragisch voorval geweest dat de familie Vervloet tot op de dag van vandaag verdriet doet. Maar het is wel een verhaal dat bewaard moet blijven. Het hoort bij de bevrijding van Amersfoort en van Nederland."
Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 25 april 2020