Derk Mulder

1919-1944

Derk Mulder

Slachtoffer van de oorlog

Is 25 jaar geworden

Geboren op 13-07-1919 in Groningen 

Overleden op 02-10-1944 in Haren 



Afbeeldingen

Portret Derk Mulder

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

De onnodige dood van een eenvoudige kwekersknecht

Derk Mulder, roepnaam Dirk, was zwakbegaafd. Hij werd geboren op 13 juli 1919 te Groningen en werkte als kwekersknecht. Hij woonde door de week bij zijn werkgevers. Aanvankelijk werkte hij bij Johan Boelema aan het Westerveen in Haren, daarna bij... Lees meer

Derk Mulder, roepnaam Dirk, was zwakbegaafd. Hij werd geboren op 13 juli 1919 te Groningen en werkte als kwekersknecht. Hij woonde door de week bij zijn werkgevers. Aanvankelijk werkte hij bij Johan Boelema aan het Westerveen in Haren, daarna bij Dijksterhuis in Harenermolen. De weekeinden bracht hij bij zijn ouders door. Zijn ouders waren in juni 1942 van Groningen verhuisd naar de Stationsweg 42 in Haren (huidig adres Middelhorsterweg 4).

Volgens verklaringen uit het verzet hielp Dirk Mulder verzetsmensen door in zijn omgeving foto’s te maken. Op zijn archiefkaart in het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen staat: ‘Zeer goed’. Dirk had contact met verzetsman Klaas Boonstra uit Onnen.

Toch is het niet het verzetswerk waardoor Dirk Mulder aan zijn einde is gekomen. Op 2 oktober 1944, laat in de middag, liep Dirk van het huis van zijn ouders naar dat van zijn werkgever in Harenermolen, langs het rangeerterrein Onnen. Dat was de kortste weg. Dat rangeerterrein werd goed bewaakt, want het kwam regelmatig voor dat er goederen gestolen werden uit de treinen die daar tijdelijk stonden.

Volgens Eildert Mulder, een zoon van Dirks broer Gerhard, gebeurde er toen het volgende. Dirk liep naar de kweker via de gebruikelijke route langs het rangeerterrein. Het was net wintertijd en daardoor toch al wat donkerder dan hij gewend was. Zijn familie had vaak met hem geoefend wat hij moest doen als een soldaat hem zou aanhouden: stilstaan! Toen een soldaat hem inderdaad aanhield, raakte Dirk echter in paniek en begon te hollen, waarop de soldaat schoot. Dirk Mulder overleed ter plekke. Hij was 25 jaar oud. Hij werd begraven op de Eshof in Haren.

Derk (Dirk) Mulder was een broer van de eveneens in de oorlog omgekomen Menco Rein Mulder, die ook op de Eshof begraven ligt.

Sluiten
Bron: Boek "Van kwaad tot onvoorstelbaar erger", door Wil Legemaat, ISBN 907180984-6

Geplaatst door Dirk Munk op 23 oktober 2022

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. Begraafplaats Eshof te Haren


Vak/rij/nummer 206-G13
Graffoto Derk Mulder.jpg

Categorieën

Monument

Naam:
Haren, gedenksteen bij de N.H. Kerk

Plaats:
Groningen

Haren, gedenksteen bij de N.H. Kerk
Menu