Caroline Wilhelmine Bastiaans-de Bell

1890-1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 54 jaar geworden

Geboren op 11-11-1890 in Semarang, NOI 

Overleden op 29-10-1945 in Soerabaja 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Kranggan affaire : Ooggetuigenverslag van moord op 4 leden van de familie Bastiaans (29 oktober 1945) tijdens de bloedige gebeurtenissen aan het begin van de Indonesische Revolutie in Soerabaja:

Verklaring van Pauline Elizabeth Turpijn-Bastiaans Dit ooggetuigenverslag beschrijft de gruwelijke moord op vier leden van de familie Bastiaans door een bende van 150 man aan het begin van de Indonesische Revolusi, in Nederland ook wel Bersiap... Lees meer

Verklaring van Pauline Elizabeth Turpijn-Bastiaans Dit ooggetuigenverslag beschrijft de gruwelijke moord op vier leden van de familie Bastiaans door een bende van 150 man aan het begin van de Indonesische Revolusi, in Nederland ook wel Bersiap genoemd. De getuige, Pauline Elizabeth Turpijn-Bastiaans, vertelt hoe haar ouders en twee broers op brute wijze werden vermoord in hun wijk Kranggan, Soerabaja.

Op 29 oktober 1945 drongen extremisten de woning van de familie Bastiaans binnen. Na mishandeling werd Nicolaas William Bastiaans (57), de vader van Pauline, door een man uit de buurt (Kranggan gang IV) doodgeschoten.

Nadat zijn hand was afgehakt werd haar broer Johan Otto Bastiaans door de moordenaar van zijn vader doodgeschoten. Het lichaam werd vervolgens door de menigte met zwaarden en bamboe spiezen (bamboe roentjeng) verminkt. Pauline's moeder, Caroline Wilhelmine Bastiaans-de Bell (54), werd van de stoep gesleurd en door de moordenaar van haar man in haar achterhoofd geschoten. Haar jongste broer, Arland Benjamin Bastiaans, werd in de tuin gesleept, door de menigte geschopt en geslagen en uiteindelijk door een schot vanaf de straat gedood.

Na de moordpartij werd Pauline naar een post van het Indonesische leger P.R.I. op de hoek van de Wilhelminalaan gebracht. Later werd ze ondervraagd door een commissaris van politie genaamd Senno. Na de gebeurtenissen werd Pauline tijdens de Slag om Soerabaja (november 1945) door Indonesische Nationalisten vervoerd naar het binnenland van Soerabaja, waar ze tot 21 juni in een zogenaamd "Beschermingskamp" verbleef. Op 26 juni keerde ze terug naar Soerabaja.

Gerechtigheid: Tot op heden zijn de moordenaars van de familie Bastiaans nooit door Indonesische autoriteiten ter verantwoording geroepen. De lijken van de vier slachtoffers zijn nooit gevonden . Voor zover bekend ontbreken persoonsdossiers van de familie Bastiaans bij het Nationaal Archie. De overlijdensakte van Caroline Wilhelmine Bastiaans-de Bell werdingeschreven bij de Burgerlijke Stand te Jakarta.

Sluiten
Bron: Verklaring van mevr. Paulina Elizabeth Turpijn-Bastiaans afgelegd op 29 Augustus 1946 op het kantoor van de Opsporingsdienst Overledenen O.D.O. in Soerabaja: Nationaal Archief nummer 2.13.132 Inventaris van de collectie archieven Strijdkrachten in Nederlands-Indië, (1938 - 1939) 1941 - 1957 [1960] nummer 1938 document 0069-0070. Archief- Archief van Tranen - Documenten Jack Boer : document 52 A_B_C. - Overlijdensakte Burgerlijke Stand te Jakarta 1946 Akten. 6433

Geplaatst door Peter van den Broek op 12 mei 2024

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu