Theodorus Antonius Hendricus van Daalhoff
1920-1945
Oorlogsslachtoffer
Is 24 jaar geworden
Geboren op 19-02-1920 in Den Haag
Overleden op 18-02-1945 in Dalum Landkreis Meppen
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Geplaatst door evanderpluijm op 14 februari 2014
De arrestatie was gebaseerd op het feit dat – tenminste 2 personen van de Burgerlijke Stand – hij en collega J.A. Dek – “Deutschfeindlich” waren geweest. De persoonskaarten van Joden – die geregistreerd werden met een “J” werden verwijderd uit de Burgerlijke Stand. Zo waren deze mensen niet op te sporen bij razzia’s. Bovendien hebben Theo van Daalhoff en J.A. Dek, zoals de overlevering doet geloven, vele bonkaarten ontvreemd bij de Burgerlijke Stand. Deze bonkaarten werden door hen toebedeeld aan de in ongenade gevallen joodse inwoners van Den Haag en Loosduinen. Dit is een vorm van stil of “administratief” verzet. Ik heb het op mijn eigen manier – met taalspeling – “Entjüdung” genoemd. Als je de Joden uit de gemeenteadministratie haalde, bestonden zij immers administratief niet.
Theo van Daalhoff kwam allereerst terecht in kamp Amersfoort. Eén van de beruchte kampleiders was Kotälla, die later hoorde tot de veelbesproken “Drie van Breda”. Kotälla, Aus der Fünten en Fischer werden na vele jaren van gevangenschap, onder het bewind van de toenmalige Premier Dries van Agt, vrijgelaten. Theo van Daalhoff is ooit gebeten door één van de bloedhonden van Kotälla. Een ander gegeven is, dat de vader van Theo van Daalhoff – Harry van Daalhoff - op enig moment Kamp Amersfoort heeft bezocht om zijn zoon te bezoeken om hem het nodige aan fourage te overhandigen. Aan de poort stonden Nederlanders van het “SS-Wachbataillon Nordwest”, die heulden met de Duitsers. Harry van Daalhoff werd schamper te verstaan gegeven, dat hij zijn zoon niet te zien zou krijgen, hij keerde onverrichter zake huiswaarts.
Theo van Daalhoff werd overgeplaatst naar Kamp Vught. Samen met zijn compagnon, J.A. Dek. Van daaruit is hij getransporteerd naar het concentratiekamp KL. Neuengamme, vermoedelijk na inschrijving direct getransporteerd naar het Aussenkommando Dalum. Theo overleed op 18 februari 1945 volgens de verstrekte verklaring was de oorzaak: “Allgemeine Körperschwäche”
J.A. Dek was door een medische complicatie een beter lot beschoren. Hij leed aan open T.B.C. en de Duitsers waren zeer voorzichtig met deze ziekte. J.A. Dek werd vanuit Kamp Vught overgebracht naar het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag, alwaar hij herstelde. Na de oorlog hervatte hij zijn werkzame leven, o.a. als afdelingsdirecteur, bij de gemeente Den Haag, alwaar hij op 27 december 1971 sprakeloos was, toen één van de volgende generaties van de familie Van Daalhoff, met dezelfde voornaam als zijn kompaan tijdens de oorlog solliciteerde naar een betrekking bij de gemeente.
Tekst: Theo van Daalhoff
SluitenGeplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 14 februari 2014