Menu

Jan Hendrik Wilhelmus Dekker

1926 - 1949

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 22 jaar geworden

Geboren op 02-08-1926 in Kampen

Overleden op 19-04-1949 in KarngganMilitair onderdeel

Website onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Jager Jan Hendrik Wilhelmus Dekker.

Gevallen voor het Vaderland. "Allez Chasse!" Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: 1e Compagnie-4e Bataljon-Garderegiment Jagers. Rang: Dienstplichtig Soldaat. Functie: kok. Registratienummer: 26.08.02.185 Adres: Voorstraat 114 I te... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. "Allez Chasse!"

Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: 1e Compagnie-4e Bataljon-Garderegiment Jagers.

Rang: Dienstplichtig Soldaat.

Functie: kok.

Registratienummer: 26.08.02.185

Adres: Voorstraat 114 I te Kampen.

Beroep: Schipper.

Plaats van sneuvelen: Warudjajeng-Kranggan, Oost-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Jager Dekker was kok bij het bataljon en wilde graag ook wel eens mee op patrouille. Tijdens deze patrouille werden ze aangevallen en bij het dekking zoeken werd hij door een mortiergranaat dodelijk getroffen.

Locatie laatste rustplaats: Ereveld Kembang Kuning te Soerabaja (IDN).

Overig: Ongehuwd, Geref.

Jan Dekker, een neef van Jan Hendrik Wilhelmus, vertelt dat hij als kind nooit in de voorkamer van zijn opa en oma Dekker kwam.
Vanuit die woonkamer aan de Voorstraat kon hij door de schuifdeuren wel een gedrapeerde batikdoek zien boven de schouw.

Ereteken

Daar hing, zo ontdekte hij later, het ereteken van ‘Orde en Vrede’.

- Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1947-1948-1949.

Het zat in plastic zakje en was met een punaise vastgeprikt rechts naast de schouw.
In die voorkamer mochten ze eigenlijk nooit komen, maar toen zijn andere oma Dokter-Stoel werd begraven was hij nog te jong was om mee te gaan. Ze konden dan vanuit de voorkamer nog net de stoet door de Vischpoort zien rijden naar de begraafplaats in IJsselmuiden.
Zijn ome Willem had toen hij naar Indië vertrok verkering met Lena Hup.
Zij is nog lang bij zijn grootouders op bezoek gekomen, maar ze vond later een nieuwe vriend. Dat was eigenlijk onverteerbaar voor Jans moeder.
Na een aantal jaren vertrok Lena naar Canada.

Bronnen: Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie). http://www.gerritdemunnik.com/het-monument/naam-9/

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Grenadiers & Jagers.

Bron: Ministerie van Defensie.

4e Bataljon Garderegiment Jagers

Opgericht: 01-03-1947.

Garderegiment: vanaf 1 juni 1948.

Onderdeel van: D-Divisie "Palmboom".

Vertrek Indië: 30-05-1947 a/b "Johan de Witt".

Aankomst Indië: 28-06-1947 Soerabaja.

Toegevoegd aan: T.T.C. Oost-Java.

Ingedeeld bij: 4e Infanterie Brigade.

Actiegebied(en): Soerabaja, Grissee, Djember, Modjokerto, Madioen, Blitar.

Commandant:

Lkol A. van Lieshout: 01-07-1947/01-06-1948

Maj Nieuwenhuis: 01-06-1948/18-06-1949

Maj T.M. Verhaar:18-06-1949/24-03-1950

Gerepatrieerd: 02-03-1950 a/b "Waterman", 24-03-1950 aankomst Rotterdam.

Omgekomen: 44 man.

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '46. Na aankomst te Soerabaja werd het bataljon belast met bewakingstaken in en om de stad. Tijdens de 1e politionele actie, die startte op 21 juli 1947, kwam slechts een klein deel van het bataljon in actie. Op 3 augustus trok de 1e cie samen met 4-GRGr op naar Grissee. Diezelfde dag landde een Peloton van de 3e cie samen met mariniers bij Kamal op Madoera. Gehinderd door zeer veel mijnen en vliegtuigbommen, welke in de wegen en in de bomen hingen, rukte de colonne op naar Bangkalan. In het verloop van de actie werden er meer Jagers overgebracht naar Madoera.

Medio september was het bataljon geheel op Madoera en waren de plaatsen Pamekasan, Arosbaia, Ketapang vast in handen. In september vertrokken de mariniers weer naar Java. Ook de 3e cie vertrok naar Java en werd gelegerd bij Perning in het vak van 4-GRPIr. Eind 1947 keerde het weer terug op Madoera. Door intensief te patrouilleren werd west Madoera gezuiverd en keerde de rust op het eiland weer terug. Bij de bezetting van oost Madoera, op 10 november, had het bataljon slechts een ondersteunende taak. Op 28 januari 1948 werd de 2e cie verplaatst naar Soerabaja en ingezet voor wachtdiensten. Later werd het gelegerd bij 4-GRGr te Gempol Kerep. Een peloton werd in februari ter ondersteuning gelegerd in Djember om de evacuatie van de TNI uit de 'pockets' te begeleiden.

Voor de aanvang van de 2e politionele actie werd het bataljon (minus de 3e cie) geleidelijk teruggeplaatst op Java. Bij aanvang van de 2e actie, op 19 december 1948, had het bataljon als taak, het veiligstellen van het reeds bezette gebied. Dit hield in dat de compagnieën langs het oude front 'zwierven' en daar invielen waar de bezetting te zwak geacht werd. Maar in de loop van de actie concentreerde het bataljon zich rond Modjokerto en bezette het o.a. Modjoagoeng en Djombang. Begin januari 1949 kreeg het ook de bezetting van Kertosono en Ngandjoek toegewezen. Op 6 januari 1949 nam het Madioen over van de mariniers. Nadat op 8 januari ook de 3e cie teruggeplaatst was op java was het bataljon gelegerd in het gebied op de lijn van Madioen tot Kertosono, waar het een zware tijd tegemoet ging. Bij een vierdaagse actie "Panter" werd het gebied nog uitgebreid met de plaats Magetan. In juni werd Madioen overgedragen aan de G-Brigade. Begin juli en augustus werden Trenggalek, Toeloengagoeng en Blitar overgenomen van 4-GRPIr. Na 8 december werd dit gebied weer overgedragen aan de TNI, waarna het bataljon werd gelegerd rond Djember en Loemadjang. Op 17 februari 1950 vertrok het bataljon naar Soerabaja in afwachting van de repatriëring.

http://www.indie-1945-1950.nl/web/4grj.htm

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 12 maart 2019

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Kampen, bevrijdingsmonument (2)

Plaats:
Kampen

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief