Bernard Adriaan Doeser

1915-1945

Doeser.JPG

Oorlogsslachtoffer

Is 29 jaar geworden

Geboren op 25-07-1915 in Utrecht 

Overleden op 10-02-1945 in Krabbendijke 




Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Bernard 'Bert' Doeser: slachtoffer van een afgezwaaide Duitse V1

Bert Doeser, voluit Bernard Adriaan Doeser, werd op 25 juli 1915 geboren in Utrecht. Zijn ouders, Wilhelm Johannes Doeser en Maria Verweij, kregen in totaal zeven kinderen. Vlak na de geboorte van Bert vertrok het gezin in augustus 1915 naar... Lees meer

Bert Doeser, voluit Bernard Adriaan Doeser, werd op 25 juli 1915 geboren in Utrecht. Zijn ouders, Wilhelm Johannes Doeser en Maria Verweij, kregen in totaal zeven kinderen. Vlak na de geboorte van Bert vertrok het gezin in augustus 1915 naar Surrey in Engeland.

Daar behaalde hij, na acht jaar Elementary School en vijf jaar Central School, het Oxford Senior Certificat in Boekhouden. Al vroeg in de oorlog, op 20 augustus 1940, werd Bert ingelijfd als dienstplichtige. Op 22 november 1941 trouwde hij in Londen met Ana Ada Barnes.

Bert kwam terecht bij de Prinses Irene Brigade, en kwam op 24 augustus 1944 in Normandië aan. Tijdens de daaropvolgende winter werd de inmiddels 29-jarige militair gelegerd in het Zeeuwse Krabbendijke. Als korporaal van gevechtsgroep I van de brigade was hij daar belast met bewakingsdiensten.

In die periode vuurde het Duitse leger duizenden V1-bommen af op het Belgische Antwerpen en op Engeland. Regelmatig haalde zo’n ‘vliegende bom’ zijn doel niet, en stortte voortijdig neer. Zo ook op 10 februari 1945 om 22.15 in Krabbendijke op het huis van waarnemend burgemeester Vogelaar, die op dat moment juist zijn uitgestelde 50’ste verjaardag vierde. De V1 kwam deels op het huis terecht, deels op het naastgelegen weiland. Een deel van het huis stortte in, waarbij twee mensen direct om het leven kwamen. Een van hen was Bert Boeser. Uiteindelijk kostte de neergestorte V1 drie mensen het leven, twee anderen raakten zwaargewond.

Op 13 februari 1945 werd Bert met militaire eer begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Nieuwlandseweg in Arnemuide. In 1972 werd hij herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Sluiten
Bron: https://www.prinsesirenebrigade.nl

Geplaatst door Bart Audenaert op 23 juni 2023

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Militair Ereveld Grebbeberg


Vak/rij/nummer 950
doeser.b.a.2008.jpg

Monument

Naam:
Arnemuiden, oorlogsmonument

Plaats:
Middelburg

Arnemuiden, oorlogsmonument

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu