Menu

Jozephus Adrianus Johannes Maria van Dooremalen

1920 - 1947

Oorlogsslachtoffer

Is 27 jaar geworden

Geboren op 08-03-1920 in Tilburg

Overleden op 16-07-1947 in Tjaringin-LegoknjamanMilitair onderdeel

Website onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het album van mijn vader

Mijn vader zat in het zelfde regiment. L J Rullens. Ook grenadier. Ik zocht op de letters die ik in zijn foto album tegen kwam.
Bron: Uit vaders fotoalbum

Geplaatst door Lia van Halderen op 28 juni 2021

Over Sergeant der Grenadiers Jozephus Adrianus Johannes Maria van Dooremalen.

Gevallen voor het Vaderland. "Grenadiers Vooraan!" Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: Staf-3e Bataljon-Regiment Grenadiers-1e Brigade-7 December Divisie. Rang: Sergeant-oorlogsvrijwilliger (OVW). Registratienummer: 20.03.08.004 Adres:... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. "Grenadiers Vooraan!"

Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: Staf-3e Bataljon-Regiment Grenadiers-1e Brigade-7 December Divisie.

Rang: Sergeant-oorlogsvrijwilliger (OVW).

Registratienummer: 20.03.08.004

Adres: Theresiastraat 11 te Tilburg.

Beroep: Ambtenaar voedselvoorziening/ kantoorbediende.

Locatie van sneuvelen: Tjaringan, nabij Bandang (NOI-IDN).

Locatie laatste rustplaats: Ereveld Menteng Pulo Jakarta (IDN).

Wijze van sneuvelen: De sergeant is tijdens patrouillegang, gedurende de 1e politionele actie, gesneuveld.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Henricus Rubertus van Dooremalen en Theresia Lucia Raaijmakers. RK. Oorspronkelijk op de tijdelijke begraafplaats te Buitenzorg begraven.

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Grenadiers & Jagers.

Toegekende onderscheidingen:

- Ereteken voor Orde en Vrede met gesp 1947:

Bronnen:

- Open archieven.

- Ministerie van Defensie.

- Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).

- Nationaal Archief, Oorlogsgravenstichting.

3e Bataljon Regiment Grenadiers-3e Garderegiment Grenadiers

Opgericht: 01-09-1946 te Amersfoort.
Onderdeel van: C-Divisie "7 December".
Vertrek Indië: 03-10-1946 a/b "Tegelberg".
Aankomst Indië: 28-10-1946 Batavia.
Toegevoegd aan: T.T.C. West-Java.
Ingedeeld bij: 1e Infanterie Brigade Groep.
Actiegebied(en): Buitenzorg, Tjitoeroeg, Soekaboemi.
Commandant: Lkol J.D. Wernsen: 01-09-1946 t/m 17-06-1947,
Lkol J. baron Taets van Amerongen: 17-06-1947 t/m 06-12-1949.
Gerepatrieerd: 12-11-1949 a/b "Johan v. Oldebarneveldt", 06-12-1949 aankomst Amsterdam.
Omgekomen: 27 man.

Het bataljon werd gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '45. Na aankomst werd het bataljon overgebracht naar Buitenzorg en nam het de posten in de stad over van 1-5 RI. De eerste tijd werd het bataljon ingewerkt door Inf.I.KNIL, met wie het bataljon o.a. patrouilleerde om ervaring op te doen. Na de zuiveringsacties in het vak Buitenzorg kreeg het bataljon posten in het midden en zuidelijk deel toegewezen. Eind februari 1947 verliet Inf.I.KNIL Buitenzorg.

Tijdens de 1e politionele actie op 21 juli 1947 trok het bataljon door de vallei tussen de bergen Salak en Gede, op tot aan Tjitoeroeg. Hierna zuiverde het bataljon het gebied aan de westzijde van het front, zuid van de Salak. Aan het eind van de dag waren alle doelen bereikt. De volgende dag, nadat 4-10 RI de bezetting van Tjitoeroeg had overgenomen ging de zuivering verder. Twee compagnieën bezetten de ondernemingen Parakansalak en Tjipetir. De rest van het bataljon werd ingezet bij weg en spoorbeveiliging in Tjigombang en Tjitoeroeg. Nadat ook Parakansalak en Tjipetir door 4-10 RI waren overgenomen nam het bataljon op zijn beurt het gebied rond Tjibadak en Oebroeg over van 3-GRPI. Op 25 juli vertrok een compagnie van het bataljon naar Pelaboekanratoe, gelegen aan de Wijnkoopsbaai, om deze stad blijvend te bezetten. Direct na de 1e politionele actie werden er grote acties gevoerd om het gebied ten zuiden van de lijn Tjibadak-Soekaboemi te bezetten en te zuiveren. Bij deze acties werden o.a. Djampang Tengah, Lengkong, Djampang Koelon en meer westwaarts de stad Pankalan bezet. In maart 1948 vond er een hergroepering plaats. Hierbij nam het bataljon Soekaboemi, Sagaranten en Njalindoeng over van 3-GRJ en kreeg zo de verantwoording over het gehele regentschap Soekaboemi.

Tijdens de 2e politionele actie, operatie "Slot", trok het bataljon op 23 december 1948, door zeer zwaar terrein langs de zuidkust van Bantam, op richting Tjikotok en Bajah. Tjikotok werd met moeite nog diezelfde dag ingenomen. Bajah daarentegen werd pas een dag later bezet. In de twee daarop volgende dagen werden Malingping, het einddoel van de opmars, en Moerabioeangeun bezet. Na de 2e politionele actie was het vak van het bataljon aanzienlijk uitgebreid met het bezette gebied in zuid Bantam en startte het vermoeiende werk van patrouilleren en zuiveren weer van vooraf aan. Begin augustus 1949 werd het bataljon afgelost door 4-3 RI. Het bataljon werd belast met de treinbeveiliging op het traject Batavia-Bandoeng. Na aankomst van de H-Brigade, in september 1949, werd het bataljon verplaatst naar Batavia in afwachting van de repatriëring.

Literatuur:

Thomson, A.A.J.J. (voorwoord), Herinneringsalbum van de 1e Infanterie Brigade-Groep der CDivisie ‘7 December’. 4 delen. Leiden, 1948-1949. Overzichtsgeschiedenis van de eerste infanteriebrigadegroep op West-Java. Aparte aandacht wordt besteedt aan de eenheden die deel uitmaakten van de brigadegroep De Granaat, Orgaan van het 3e GRGr. verscheen maandelijks Digitaal fotoalbum van de Soldaat J. Bakker 2e peleton 1e compagnie 3 GRGr(http://www.indiegangers.nl)

Bron: http://www.indie-1945-1950.nl/web/3grgr.htm

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 28 maart 2019

Bidprentje

Voorzijde bidprentje van J.A.J.M. Van Dooremalen.
Bron: Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.

Geplaatst door Color Color op 22 juli 2016

Bidprentje

Achterzijde bidprentje van J.A.J.M. Van Dooremalen.
Bron: Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.

Geplaatst door Color Color op 22 juli 2016

Ome Jozef - op een na - de jongste zoon uit het gezin van Dooremalen.

Jozef komt uit een gezin van negen kinderen en was de op een na jongste zoon van Hendrikus Rubertus( Drik) van Dooremalen( 1883-1968) en Maria Theresia( Trees) Raaijmakers (1881-1957).Zusje Joke en broertje Victor waren al op jonge leeftijd overleden. Hier - als jongste in het midden- te zien op een gezinsfoto.
Bron: Achternichtje van ome Jozef.

Geplaatst door joos op 08 december 2015

Mijn ome Jozef in burger

Deze foto is van mijn ome Jozef in burger. Wat een jonge jongen nog. Niet wetende wat er nog zou komen. Hij is destijds- uit eigen beweging- in plaats van mijn vader in verplichte dienst gegaan. "Jij hebt 4 kinderen", zo zei hij tegen mijn vader... Lees meer
Deze foto is van mijn ome Jozef in burger. Wat een jonge jongen nog. Niet wetende wat er nog zou komen. Hij is destijds- uit eigen beweging- in plaats van mijn vader in verplichte dienst gegaan. "Jij hebt 4 kinderen", zo zei hij tegen mijn vader Kees, "blijf jij maar in Tilburg bij Ans en de kinderen. Ik ga wel". En hij heeft zich vrijwillig aangemeld. Sluiten
Bron: Ik ben een achternichtje en heb dit van verhalen van mijn ouders en broers en zussen van ome Jozef.

Geplaatst door joos op 08 december 2015

Foto van mijn Ome Jozef Hij was een broer van mijn vader Ik ben naar hem vernoemd.

Geplaatst door joos op 07 maart 2013

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Schaarsbergen, 'Divisie-monument'

Plaats:
Arnhem

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief