Abe Drijver
1910-1944
Oorlogsslachtoffer
Is 33 jaar geworden
Geboren op 15-12-1910 in Leeuwarden
Overleden op 09-10-1944 in Anholt, Landkreis Borken
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Gendringen Verzetsheld Abe Drijver
Diezelfde middag nog rond 13.00 werd Drijver door de SS naar Duitsland gebracht.Om precies te zijn naar het aangrenzende Anholt (Landkreis Borken). Jo Roelofs, zijn vriend, moet een of meerdere Duitse legervoertuigen in die richting via Grotestraat en Anholtseweg hebben zien vertrekken. Hij is direct vanaf bakkerij Knaven (kruising Grotestraat-Raadhuisstraat) richting oost, langs de toenmalige Bringenborg-havezathe naar de toen nog weilanden gelopen, naar rechts afbuigend het afwateringskanaal de Riezegraaf overgestoken, en zo op Ulftseweg gekomen en via de Langenhorstweg, die parallel aan de Anholtseweg loopt, naar de enige bocht naar rechts gelopen, na ongeveer driehonderdvijftig meter. Vandaar is hij door de weilanden naar de Oude IJssel gelopen. Daar, zich verdekt opstellend, zag hij aan de overkant van de rivier,ongeveer honderdvijftig meter van de Duitse brug, zijn vriend Abe omringd door een groot aantal Duitse militairen. Drijver was gedwongen om zijn eigen, provisorische graf te graven waarna zijn terechtstelling volgde. Hij stond kaarsrecht en keek zijn beulen recht in de ogen. Jo Roelofs was hiervan ooggetuige. Een heel bijzonder en dapper man werd hier om het leven gebracht, door een gewetenloze terreurdaad … om niets. Wat gebeurt als krankzinnige geweldsfetisjisten en lafhartige sympathisanten elkaar vinden. Voor echtgenote Elisabeth, die wellicht de Duitse colonne nog door de Grotestraat heeft zien rijden, en op een bepaald moment het onheilsbericht van haar mans overlijden kreeg, zal dit een dag van doodsangst en onpeilbaar verdriet geweest zijn. Zoals zovele familieleden van andere slachtoffers in deze oorlog overkomen is.
Zijn ontzielde lichaam hebben de executeurs in het provisorische graf gelegd of laten liggen. En niemand anders kreeg toestemming om er meer mee te doen. Zijn dode lichaam werd niet vrijgegeven.
Een brief van de burgemeester van Gendringen d.d. 9 februari 1951 aan diezelfde dienst schiep in ieder geval bij die instantie zelf meer duidelijkheid. Wat er feitelijk tussen de terechtstellingsdatum en ‘onmiddellijk na de bevrijding’ gebeurd is, is mij onbekend. De conclusie is wel dat Drijvers ontzielde lichaam nog ruim een half jaar in ondiepe Duitse bodem heeft gelegen alvorens te zijn begraven op de Nederlands Hervormde begraafplaats aan de Wiekenseweg te Gendringen.
SluitenGeplaatst door Maarten Koudijs op 07 mei 2024