Menu

Sipke Ekkers

1909 - 1945

Oorlogsslachtoffer

Is 35 jaar geworden

Geboren op 30-10-1909 in Dokkum

Overleden op 31-01-1945 in HolwerdBijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Sipke Ekkers

Sipke was getrouwd met Jacoba Veldema en chauffeur bij het expeditiebedrijf van zijn vader. Hij was lid van het verzet. Op 8 februari 1944 trof de Duitse Grenzschutz uit Holwerd een radiotoestel aan in zijn woning. Sipke kon op het nippertje aan... Lees meer

Sipke was getrouwd met Jacoba Veldema en chauffeur bij het expeditiebedrijf van zijn vader. Hij was lid van het verzet.

Op 8 februari 1944 trof de Duitse Grenzschutz uit Holwerd een radiotoestel aan in zijn woning. Sipke kon op het nippertje aan arrestatie ontkomen en dook onder in Drachten.
Omdat de Landwacht heel actief was in Drachten, keerde hij in september 1944 terug naar Holwerd en dook thuis onder.

Op 31 januari 1945 zat Sipke met zijn vrouw en schoonmoeder in de keuken aan de koffie. Plotseling werd aan de deur gebeld door drie in Duitse uniform geklede mannen. Sipke verschool zich onder het hooi in de naast gelegen schuur maar werd als eerste ontdekt, door SS-Hauptscharführer Gerhard Erstling. (Erstling was ook betrokken bij de executie van twintig mannen op 22 januari 1945 in Dokkum) .Sipke werd op korte afstand door Erstling doodgeschoten in de schuur van zijn vader.

Even later werd ook vader Ekkers onder het hooi vandaan gehaald. Hij moest mee naar Dokkum, waar hij uit de auto werd gezet met de mededeling dat zijn zoon over drie dagen begraven moest worden. Hierbij mochten geen buitenstaanders aanwezig zijn, zelfs niet de dominee.
De verblijfplaats van Sipke was verraden door de Leeuwarder kapper Lieuwe Braaksma, een "onbekende" neef van de familie Ekkers. Ook had Braaksma aan de Sicherheitsdienst medegedeeld dat zich in de garage wapens bevonden.

Sluiten
Bron: https://www.spanvis.com/historie-friesland/friese-verzetsstrijders-wo2/ekkers-sipke

Geplaatst door Theo van der Horn op 23 september 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Ternaard, oorlogsmonument

Plaats:
Noardeast-Fryslân

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief