Antoon Elferink

1886-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 58 jaar geworden

Geboren op 11-05-1886 in Zutphen 

Overleden op 02-04-1945 in Wöbbelin Landkreis Ludwigslust 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Wat Antoon Elferink deed voor anderen.

Al in 1935/36 begon voor mijn opa Antoon Elferink de strijd tegen het facisme en hulp aan vervolgden. Uit Duitsland kwamen de mensen die op de vlucht waren voor de nazi's. Toen reeds hoorden wij van kampen martelingen enz.De vluchtelingen werden... Lees meer
Al in 1935/36 begon voor mijn opa Antoon Elferink de strijd tegen het facisme en hulp aan vervolgden. Uit Duitsland kwamen de mensen die op de vlucht waren voor de nazi's. Toen reeds hoorden wij van kampen martelingen enz.De vluchtelingen werden in Nederland opgevangen door organisatie's waaronder de communistische partij waarvan ook mijn opa lid was. In die jaren voor de Tweede Wereldoorlog ging er praktisch geen dag voorbij of er zaten wel een of twee vluchtelingen bij ons aan tafel mee te eten. Een paar waren in feiten vaste kostgangers geworden. Natuurlijk was er geen sprake van geldelijke vergoeding. Her en der werd er ingezameld om ze van zakgeld en kleding te voorzien. Uiteraard heeft ook mijn oma haar deel bijgedragen, zij kookte, waste en verstelde kleding. Hulp had zij zelden want er waren weinig vrouwen onder de vluchtelingen. Toen de oorlog uitbrak kwamen er meer werkzaamheden voor mijn opa. Hij was veel op pad om adressen te zoeken voor onderduikers zoals joden, verzetsmensen en weigeraars voor de Arbeitseinsatz waar toe mijn vader ook behoorde vanaf mei 1943. Deze mensen te helpen leverde natuurlijk veel meer gevaar op dan voor de oorlog.Niet alleen adressen waren nodig ook kleding voedsel, bonkaarten, geld valse ausweissen en persoonsbewijzen. Naast dit alles moest ook de zaak door-draaien want de klanten bleven ook toen hun schoenen voor reparatie brengen.Regelmatig ging mijn opa de boer op voor groenten, aardappelen enz. Veelal kon hij ruilen met schoenreparaties of nieuwe handwerk schoenen. Zijn joodse collega Moskau liet hij onderduiken met gezin en zorgde voor hen tot het einde. De familie Moskau kwam de oorlog goed door.Mijn opa werd op 12 Februari 1945 gearresteerd . In Augustus 1945 kwam een ex medegevangene vertellen dat mijn opa overleden was op 2 april 1945. Hij was bij hem geweest tot het einde kwam. Opa heeft nog gevraagd om een dominee die zelf ook gevangen zat en ook om het leven kwam op 22 April 1945.Velen hebben reden om mijn opa dankbaar te zijn voor hetgeen hij voor hen gedaan heeft voor en in de oorlog. De mensen die na de oorlog nog iets van zich lieten horen zijn op een hand te tellen. De wetenschap die hij zelf met zijn leven betaalde was mogelijk een rem?Het doet goed te weten dat opa's naam vermeld is op de erelijst van gevallenen. Deze lijst bevind zich op het Binnenhof in het gebouw van de Tweede Kamer.Pas na de eenwording van de beide Duitslanden kon mijn vader de plaats waar mijn opa was overleden bezoeken. Ik was hier zelf ook bij samen met mijn moeder dit deed mijn vader goed. Sluiten
Bron: Walter Elferink.

Geplaatst door Medewerker Oorlogsgravenstichting op 17 juni 2016

Antoon Elferink

Ook ik ben een kleinkind van Antoon Elferink mijn moeder was zijn dochter. Na het artikel gelezen te hebben waarin verteld wordt dat mijn opa op 12 februari 1945 gearresteerd werd wil ik het volgende opmerken. Verleden jaar ben ik bij het NIOD in... Lees meer

Ook ik ben een kleinkind van Antoon Elferink mijn moeder was zijn dochter.

Na het artikel gelezen te hebben waarin verteld wordt dat mijn opa op 12 februari 1945 gearresteerd werd wil ik het volgende opmerken.

Verleden jaar ben ik bij het NIOD in Amsterdam geweest om iets te weten te komen over mijn opa en daar heb ik in de boeken kunnen lezen dat mijn opa op 2e maart 1944 werd opgepakt om vervolgens naar de gevangenis op de Weteringsschans gebracht te worden daarna naar Amersfoort-Neugamme waarvandaan hij op 14/15 februari 1945 door werd getransporteerd naar Wöbbelin.

Op 1 september 2017 ben ik zelf in Wöbbelin geweest. Eerst heb ik het voormalig massagraf bezocht daarna in Ludwiglust de naamloze begraafplaats om daarna naar de gedenkplaats te gaan waar ooit het kamp heeft gestaan. Ook ben ik in Wöbbelin naar het KZ herinneringscentrum geweest waar ik heel veel informatie heb gekregen over die vreselijke tijd.

Ook hier heb ik in de boeken en dokumenten veel kunnen lezen, het kamp heeft maar 10 weken bestaan maar de omstandig heden waren erbarmelijk.

Het heeft mij goed gedaan om op deze manier meer over mijn opa te weten en vandaar dat ik dit aan u schrijf, want volgens mij klopt de datum van 12 februari in het stuk niet.

Met vriendelijk groeten,

Elly Visser-Hol

Sluiten
Bron: NIOD en KZ Herinneringscentrum Wöbbelin

Geplaatst door C. Visser op 05 september 2017

Overlijdensbericht - De Waarheid, 25 juli 1945

Geplaatst door Henk G. Westland op 05 februari 2015

1423165695

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu