Menu

August Henri Louis Elink Sterk

1914 - 1940

Oorlogsslachtoffer

Is 25 jaar geworden

Geboren op 12-08-1914 in Den Haag

Overleden op 12-05-1940 in Delft


Rang

Militair onderdeel

Afbeeldingen

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Ter herinnering aan A.H.L. Elink Sterk

In mijn bezit zijn twee foto’s van A.H.L. Elink Sterk, een portret en een foto uit zijn mobilisatietijd. Hij was een neef van mijn moeder en sneuvelde op 11 mei 1940 in de buurt van Delft. Tevens is zijn overlijdensbericht, dat zijn ouders, zussen... Lees meer

In mijn bezit zijn twee foto’s van A.H.L. Elink Sterk, een portret en een foto uit zijn mobilisatietijd. Hij was een neef van mijn moeder en sneuvelde op 11 mei 1940 in de buurt van Delft. Tevens is zijn overlijdensbericht, dat zijn ouders, zussen en verloofde aan familie en vrienden hebben rondgestuurd, in mijn bezit.

De originelen heb ik beloofd aan het streekmuseum Kennemerland in Beverwijk. Ook heb ik daar de postume onderscheiding met bijbehorend, officieel document en de laatste briefkaart die hij aan zijn ouders schreef, aan geschonken. Het portret dat ik op de site geplaatst heb, is het portret dat de familie na zijn overlijden als aandenken gaf.

Zijn moeder was een zus van mijn grootvader. Ik weet dat hij de oudste was van drie kinderen. Hij had twee jongere zussen. Beide zussen zijn kinderloos gestorven. De jongste zus was van de leeftijd van mijn moeder en zelf nooit getrouwd. Ze kwam en logeerde heel vaak bij ons en is een jaar of wat geleden op hoge leeftijd overleden. Ik was haar executeur en vond na haar dood een brief van hem waaruit ik opmaakte dat hij tot de mobilisatie in Beverwijk woonde. Zo kwam ik er achter dat daar een straat naar hem genoemd was. Tevens maakte ik uit gevonden papieren op dat zijn jongste zus contactpersoon was voor de oorlogsgravenstichting.

Van zijn familie is verder niemand meer in leven. Ook de naam Elink Sterk is nu uitgestorven omdat hij de laatste mannelijke nakomeling met die naam was.

Sluiten
Bron: Familiearchief

Geplaatst door K.C. Thedinga-Merkens op 11 juni 2019

Over Sergeant der Grenadiers August Henri Louis Elink Sterk.

Gevallen voor het Vaderland. "Grenadiers Vooraan!" Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: 2e Compagnie-2e Bataljon-Regiment Grenadiers. Rang: Dienstplichtig Sergeant. Beroep: Kantoorbediende. Adres: Breestraat 27 te Beverwijk. Locatie van... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. "Grenadiers Vooraan!"

Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: 2e Compagnie-2e Bataljon-Regiment Grenadiers.

Rang: Dienstplichtig Sergeant.

Beroep: Kantoorbediende.

Adres: Breestraat 27 te Beverwijk.

Locatie van sneuvelen: Delft zuid/Vorkbrug-omgeving.

Wijze van sneuvelen: Tijdens de opmars van zijn compagnie, deel uitmakend van de spitspatrouille, op 11 mei 1940 omstreeks 02:30u plotseling vanuit het zijterrein met een mitrailleur onder vuur genomen en gedood. Dit vuurgevecht geschiedde in de buurt van een Duits vliegtuig dat op de weg zuid van de vorkburg was geland. Aard van verwonding: hoofdschot.

Als officiele datum van overlijden staat 12 mei; dit vindt zijn oorzaak in de registratie van het ziekenhuis Bethel in Delft waar de dodelijk getroffen gewonden/reeds overledenen naar werden afgevoerd.

Locatie laatste rustplaats: Begraafplaats Jaffa te Delft.

Bron: Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, J.W. de Leeuw (ASPEKT).

Samen met de gewonden werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis Bethel in Delft. Hij werd op 14 mei 1940 te Delft in een noodgraf naast de Nieuwe kerk begraven. Op 9 september 1940 werd hij herbegraven op de Algemene begraafplaats te Delft.

In Beverwijk is een straat naar de sergeant vernoemd. Officiële straatnaam: Elink Sterkstraat bij raadsbesluit van 4 maart 1941.

Bron: "Een straatje om in Beverwijk" van Jan van der Linden.

Het regiment Grenadiers - athans de eerste twee bataljons - behoorde tot de 1e Divisie, 1e Legerkorps, dat in Vesting Holland was gelegerd. III-GR (= 3e bataljon Regiment Grenadiers) lag op Ypenburg als bewakingsbataljon. II-GR lag nabij Loosduinen. Het werd na de overval op Ypenburg naar Delft gedirigeerd. I-GR was betrokken bij de tegenaanval op Ockenburg en omgeving.

Van 2-II namen twee secties deel aan de stormaanval op het vliegveld in de middag van 10 mei, waarbij het vliegveld werd heroverd. Eén man van de compagnie sneuvelde bij die gevechten rondom het vliegveld. Nadien werd de compagnie betrokken bij zuiveringen rond Delft, waarbij het nog enige gevechtsaanraking had waarbij twee man nabij de Vorkbrug in het zuiden van Delft sneuvelden tijdens de nacht van 10 op 11 mei. Daarmee is de voornaamste actie van de compagnie besproken.

Van: http://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?p=146032

Overig: Ongehuwd. Zoon van Frans Elink Sterk en Maria Susanna Margeretha Hello.

Website-vermelding:

- Dodenboek Grenadiers & Jagers

Onderscheiding:

- Het 'OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940', postuum toegekend.

Bron: Bureau Decoraties, Ministerie van Defensie.

Bron: Ministerie van Defensie.

Bronnen:

- Ministerie van Defensie.

- Nationaal Archief, Oorlogsgravenstichting.

- Open Archieven.

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 02 december 2018

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Delft, monument op begraafplaats 'Jaffa'

Plaats:
Delft

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief