Faas van Elk

1912-1940

Portretfoto Faas van Elk, foto familie.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 27 jaar geworden

Geboren op 27-08-1912 in Woerden 

Overleden op 11-05-1940 in Valkenburg (ZH) Militair onderdeel

Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Faas van Elk

Faas van Elk werd in Woerden geboren op dinsdag 27 augustus 1912. Hij was de zoon van Jan van Elk en Neeltje Lokhorst. Het Gereformeerde gezin bestond uit 10 kinderen. Faas doorliep de lagere school zonder een enkel probleem en mocht daarna... Lees meer

Faas van Elk werd in Woerden geboren op dinsdag 27 augustus 1912. Hij was de zoon van Jan van Elk en Neeltje Lokhorst. Het Gereformeerde gezin bestond uit 10 kinderen. Faas doorliep de lagere school zonder een enkel probleem en mocht daarna doorleren op de ULO. In zijn tijd bijzonder voor een kind van een arbeider. Na het behalen van zijn diploma ging hij werken bij de Gemeentebedrijven in Woerden. Daarna vond hij verantwoordelijk werk bij een verzekeringsmaatschappij aan de Maliebaan 46 in Utrecht.

In maart 1932 onderging Faas het lot van alle Nederlandse jongemannen in die tijd: hij moest in militaire dienst. Op dinsdag 29 augustus 1939 was de dag van de algehele mobilisatie. Faas werd ingedeeld bij een van de mitrailleurs compagnieën van het 4e
Regiment Infanterie. Deze soldaten kregen als taak het in aanbouw zijnde vliegveld Valkenburg te bewaken. Klaas bleef tijdens zijn verblijf actief binnen de Hervormde gemeenschap, bij de Jongelingsvereniging en huurde een kamer bij de gereformeerde familie Schoneveld.

In de vroege ochtend van de 10e mei 1940 vielen Duitse parachutisten het vliegveld aan. De strijd duurde slechts enkele uren. Faas werd gevangen genomen. Hij werd nog dezelfde dag samen met meer dan 200 andere krijgsgevangenen opgesloten in de Hervormde Kerk van Valkenburg. Tijdens een zware beschieting van Valkenburg door de Nederlandse artillerie werd door de krijgsgevangenen in paniek een ontsnappingspoging gedaan. Faas werd daarbij zwaargewond en overleed kort daarna. Moeder Neeltje van Elk besloot dat Faas op deze plek zijn laatste rustplaats zou krijgen.

Sluiten
Bron: Vereniging Oud Valkenburg

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 02 maart 2023

Levensloop en onderscheiding

Faas van Elk werd geboren in Woerden op dinsdag 27 augustus 1912. Hij zat zoals gebruikelijk eerst op de basisschool en mocht later zelfs naar de middelbare school. Na het behalen van zijn diploma eind jaren twintig begon hij te werken bij de... Lees meer

Faas van Elk werd geboren in Woerden op dinsdag 27 augustus 1912. Hij zat zoals gebruikelijk eerst op de basisschool en mocht later zelfs naar de middelbare school. Na het behalen van zijn diploma eind jaren twintig begon hij te werken bij de gemeente Woerden en trad hij later toe tot het verzekeringskantoor Verenigde Verzekeringsmaatschappijen in Utrecht.
Faas werd opgeroepen voor militaire dienst, zoals dat ook voor veel Nederlandse jonge mannen gold door het Nederlandse Ministerie van Oorlog. De eerste periode waarin hij als dienstplichtige soldaat in het Nederlandse leger diende, begon op maandag 21 maart 1932 bij het 4e Regiment Infanterie, klasse nummer 1932 van de gemeente Woerden nr. 112. Veel Nederlandse infanterieregimenten waren destijds gekoppeld aan een bepaalde regio. Veel mannen uit Woerden en omgeving dienden bij het 4e Regiment Infanterie. Na een training van zes maanden ging hij op zondag 4 september 1932 met officieel verlof naar huis (wat toen gebruikelijk was).

Vier jaar later, in 1936, voegde ze zich weer bij het leger voor een herhalingsmissie en twee jaar nog eens. Op dinsdag 29 augustus 1939 volgde de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger en werd Faas opnieuw in militaire dienst geroepen. Hij werd ingedeeld bij sectie 4 van de machinegeweercompagnie van het 3e bataljon van het 4e Infanterieregiment. De eenheid was gestationeerd op vliegveld Valkenburg bij Katwijk. Het vliegveld was in mei 1940 nog niet helemaal klaar en bleek daarom volgens de Nederlandse regering geen aanvalsdoelwit te zijn, maar werd wel al bewaakt door het leger.

Op vrijdag 10 mei 1940 werd de compagnie van Faas toegewezen aan het detachement dat de luchthaven bewaakte. In de vroege ochtend van die dag vielen Duitse troepen onverwacht Nederland binnen en op het eerste moment veroverden parachutisten en later Duitse infanterietroepen het vliegveld van Valkenburg. Bij de verdediging van het vliegveld werd Faas samen met andere soldaten van zijn eenheid gevangen genomen door Duitse parachutisten. Volgens het Nederlands Instituut voor Militaire Geschiedenis brachten de Duitsers deze Nederlandse soldaten als krijgsgevangenen naar de Hervormde Kerk van Katwijk. Sommige van deze krijgsgevangenen, waaronder Faas, weigerden in de gevangenis te blijven. Ze wilden weer de oorlog in om tegen de Duitse troepen te vechten. Ze maakten een plan om uit de kerk te ontsnappen. Dat plan is echter mislukt. Bij de eerste ontsnappingspoging werd Faas neergeschoten en stierf vrijwel onmiddellijk op zaterdag 11 mei 1940. Slechts één dag na het begin van de vijf jaar durende Duitse bezetting in Nederland.

Faas van Elk stierf op 27-jarige leeftijd in dienst van het vaderland in de strijd tegen de Duitse bezetter en gaf zijn leven zodat wij nu in vrijheid kunnen leven. Op vrijdag 25 september 2020 is Faas van Elk postuum onderscheiden met de Legion of Honor Award van de chapel of Four Chaplains.

De onderscheiding werd uitgereikt door kolonel b.d. der cavalerie Bas Baars, namens de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht. Namens de familie nam neef Faas Versteegt de onderscheiding in de Bonaventurakerk te Woerden in ontvangst.

Sluiten
Bron: Nico van der Steeg - Four Chaplains Memorial Foundation - Trustee Netherlands

Geplaatst door Nico van der Steeg op 26 september 2020

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu