Petrus Johannes van Elk

1918-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 26 jaar geworden

Geboren op 16-04-1918 in Haarlem 

Overleden op 12-12-1944 in Essen Stadtkreis Essen 



Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

De traditie van de bloemlegging

Het verhaal over Piet is aan mij verteld door mijn schoonmoeder Roza (27 december 1915-26 maart 2002 Cornelissen-van Elk. Piet komt uit een Haarlems gezin. Hij had nog 3 zussen waaronder mijn schoonmoeder. Piet werkte bij de posterijen van... Lees meer

Het verhaal over Piet is aan mij verteld door mijn schoonmoeder Roza (27 december 1915-26 maart 2002 Cornelissen-van Elk. Piet komt uit een Haarlems gezin. Hij had nog 3 zussen waaronder mijn schoonmoeder. Piet werkte bij de posterijen van Haarlem.

Roza, mijn schoonmoeder had een vriendin die uit Afferden bij Nijmegen kwam. Voor de oorlog was Truus Cornelissen (27 oktober 1916-20 augustus 2011) naar Haarlem gekomen om als dienstmeisje te werken bij een welgestelde familie. Roza werkte daar ook. Truus kwam zodoende vaak bij de familie Van Elk op visite en het klikte aardig tussen Piet en Truus. Truus had in Afferden een broer Gradus (15 september 1914 -5 oktober 1974) die ook wel eens naar Haarlem kwam om te kijken hoe het met zijn zus ging. Piet en Gradus werden al gauw vrienden en het vonkje sloeg ook bij Roza en Gradus over zodat er een leuk verliefd vriendenkoppel ontstond van broer en zus. Piet en Gradus waren echte wandelaars en het verhaal in de familie gaat dat beiden regelmatig van Haarlem naar Afferden liepen. Ook is Piet een keer te voet naar Nijmegen gegaan, heeft daar de 4 daagse gelopen en is daarna weer terug gelopen naar Haarlem.

Beide stellen zijn samen in ondertrouw gegaan tijdens de oorlog om na de oorlog te trouwen. Helaas liep dat voor Truus en Piet heel anders.

Piet kon het onrecht niet aan en ging in het verzet. Daar is niet veel over bekend. Uiteindelijk is hij opgepakt en naar Duitsland gestuurd om daar in een fabriek in Essen te werken voor de Duitsers. Het verdriet bij Truus, zijn ouders, Roza en Gradus en zijn zussen was groot en ook de onwetendheid wat er zou gebeuren veroorzaakte in het gezin grote onrust.

Piet is niet meer levend teruggekomen uit Duitsland. Op 12 december 1944 werd de stad Essen gebombardeerd door de geallieerden. De Duitsers zijn toen uit de fabriek gevlucht maar hebben de gevangen genomen Nederlanders opgesloten in de fabriek. Helaas is er een bom op de fabriek neergekomen en hebben de gevangenen het niet overleefd.

Op 30 april 1946 is Roza met Gradus getrouwd en op 27 december 1949 is Piet geboren. Op 10 oktober 1956 is Gerard mijn man geboren.

Truus heeft ook een nieuwe man in haar leven gekregen en is daarmee getrouwd. Ze hebben een zoon Piet gekregen. Genoemd naar Piet van Elk.

Vanaf het moment dat Piet is overgebracht naar de erebegraafplaats Loenen ligt er ieder jaar op 4 mei een bloemetje op zijn graf.

Toen Truus en Roza er niet meer waren hebben Gerard en ik het op ons genomen om de traditie van de bloemlegging voor Piet door te laten gaan. Helaas is mijn man Gerard op 30 juni 2012 overleden, maar het bloemetje voor Piet wordt nog steeds gelegd. En als ik er ook niet meer ben zullen onze kinderen de traditie weer overnemen.

Sluiten
Bron: Tila Cornelissen-Spierings

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 24 mei 2019

Een oudoom van mijn moeder

De man Petrus Johannes van Elk is te werk gesteld in Duitsland

Geplaatst door Lotte Eleved op 13 september 2016

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer E524
P.J.v.Elk.jpg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Loenen, Ereveld Loenen

Plaats:
Apeldoorn

Loenen, Ereveld Loenen

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu