Pieter Arendse
1924-1948
Oorlogsslachtoffer
Is 23 jaar geworden
Geboren op 08-04-1924 in Oost en West Souburg
Overleden op 10-01-1948 in Si Goentoer Toea
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Dodenherdenking Indonesisch Monument in Padang voor Nederlandse militairen
Dit bijzondere monument herdenkt vijftig Nederlandse militairen die tijdens de dekolonisatieoorlog omkwamen in Padang en omgeving. Hun namen, vermeld met rang en nummer lijken op het eerste gezicht willekeurig gerangschikt. Bij nadere bestudering blijkt dat de militairen geselecteerd zijn op basis van overlijdensdatum en legereenheid, zoals Regiment Jager RJ of Regiment Infanterie RI.
De dekolonisatieoorlog was een onconventionele oorlog, een guerillia oorlog waarbij Nederlandse soldaten vochten tegen een onzichtbare vijand. De troepen in Padang beleefden een zwarte bladzijde op 2 december 1946. Veertien soldaten sneuvelden op die dag toen hun voertuigen door bermbommen, boobytraps werden opgeblazen. Enkele anderen sneuvelden door kogels van Indonesische scherpschutters.
De 50 slachtoffers: Achtendertig militairen sneuvelden tijdens gevechtshandelingen. Vijf militairen verongelukten door een dienstongeval, waarvan twee door ondeskundig wapenverbruik. Zeven stierven aan ziekten of andere oorzaken.
Sergeant OVW Pieter Arendse verdient bijzondere aandacht. Hij kwam op heldhaftige en tragische wijze om het leven: Pieter Arendse trachtte een korporaal uit een kali te redden, maar werd door scherpschutters gedood.
Betekenis van het monument. Het monument kan worden beschouwd als een uniek eerbetoon aan en respect voor de moed en opofferingen van Nederlandse militairen. in de relatie Indonesie-Nederland mag het monument als blijk van toenadering niet in de vergetelheid raken.
SluitenGeplaatst door Peter van den Broek op 06 mei 2024
Over Sergeant der Jagers Pieter Arendse.
Geplaatst door Jurriaan Wouters op 16 februari 2019