Menu

Johannes Maria van der Erve

1926 - 1949

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 22 jaar geworden

Geboren op 05-10-1926 in Amsterdam

Overleden op 22-04-1949 in KaumanMilitair onderdeel

Website onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Overlijdensbericht

Johannes Maria van der Erve
Bron: De Volkskrant 29-04-1949

Geplaatst door Wulfert Hop op 17 juli 2020

Over Grenadier Johannes Maria van der Erve.

Gevallen voor het Vaderland. "Grenadiers Vooraan!" Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: Verbindingspeloton-Stafcompagnie-4e Bataljon-Garderegiment Grenadiers. Rang: Dienstplichtig Soldaat der eerste klasse. Registratienummer: 26.10.05.075 Adres:... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. "Grenadiers Vooraan!" Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: Verbindingspeloton-Stafcompagnie-4e Bataljon-Garderegiment Grenadiers.

Rang: Dienstplichtig Soldaat der eerste klasse.

Registratienummer: 26.10.05.075

Adres: Mesdagstraat 5 II te Amsterdam.

Beroep: Kantoorbediende.

Functie: Ziekenverpleger.

Locatie van sneuvelen: Kaoeman, Oost-Java (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Grenadier van der Erve is door een sniperschot tijdens een patrouille gesneuveld.

Locatie laatste rustplaats: Ereveld Kembang Kuning te Soerabaja (IDN).

Overig: Ongehuwd. Zoon van Johannes van der Erve en Geertruida Alida van der Boon. RK. Opgraving van Kali Konto Kediri op 22 oktober 1949. Herbegraven op 25 oktober 1949.

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Grenadiers & Jagers.

Toegekende onderscheidingen:

- Ereteken voor Orde en Vrede met gespen: 1947-1948-1949.

Luchtpostbrief van grenadier van der Erve van het 4de Bataljon Grenadiers te Soerabaja aan familie in Amsterdam, 22 maart 1949. Onverholen wordt melding gemaakt van excessief geweld. Kort na verzending van de brief komt de soldaat om het leven. Nabestaanden schenken de brief aan het NIOD, naar aanleiding van de publicatie in de Volkskrant in 2012 van privéfoto’s van executies van Indonesische mannen. De schenkers zien de brief als bevestiging van wat op de foto’s te zien is: in Indië werd een ongekend gewelddadige oorlog uitgevochten. (NIOD) “Wij gaan van het standpunt uit, dat de kamponglui absoluut moeten afweten als er een bom gelegd is. Dus hebben weer eenige huizen in de hens gestoken en kerels ge-kopschot.” Bron: https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/de-koloniale-oorlog/discussies-in-de-media

Bronnen:

- Open archieven.

- Ministerie van Defensie.

- Laatste Bericht, Ereveld van Indië en Nieuw-Guinea, Jack Kooistra (PENN Communicatie).

- Nationaal Archief, Oorlogsgravenstichting.

4e Bataljon Garderegiment Grenadiers


Opgericht: 01-03-1947 te Amersfoort.
Onderdeel van: D-Divisie "Palmboom.
Vertrek Indië: 28-05-1947 a/b "Kota Inten.
Aankomst Indië: 28-06-1947.
Toegevoegd aan: T.T.C. Oost-Java.
Ingedeeld bij: 4e Infanterie Brigade.
Actiegebied(en): Soerabaja, Tjermee, Grissee, Madoera, Kediri, Pare, Pasoeroean.
Commandant: Lkol W. Wierda: 01-07-1947 t/m 01-04-1949,
Maj H. Fels: 01-04-1949 t/m 01-11-1949,
Maj P.H. Bakker: 01-11-1949 t/m 17-03-1950.
Gerepatrieerd: 16-02-1950 a/b "Kota Inten", 17-03-1950 aankomst Rotterdam.
Omgekomen: 32 man.

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '46. Na aankomst te Soerabaja werd vanaf 10 juli 1947 een begin gemaakt met het pelotonsgewijs overnemen van de sector Tjermee van 1-12 RI om dit OVW-bataljon vrij te maken voor de 1e politionele actie. Op 25 juli was deze overname geheel voltooid. Drie dagen na de overname werd de sector Tjermee zwaar aangevallen. Deze aanval werd met succes afgeslagen. Op 4 augustus kreeg ook het bataljon een actieve rol in de 1e politionele actie toebedeeld. In twee colonnes trok het vanuit Tjermee en Gendong-Tambak op naar Grissee. Bij deze opmars ondervond het bataljon korte maar hevige tegenstand. Na de 1e politionele actie werd het bataljon gelegerd in de sector Grissee, Tjermee, Moro en Bringkan. Op 10 november nam de 4e cie samen met 4-GRPIr en mariniers deel aan een actie op oost Madoera. In twee dagen werden Goeloek-Goeloek, Soemenep, Amboeten-Timor en nog diverse andere plaatsen bezet. Na verloop van tijd werd het bezette gebied overgedragen aan 4-GRJ. In 1948 lag het bataljon verspreid in een gebied dat liep van Grisee tot aan Kademaen. Eind 1948 begon men het bataljon te concentreren rond Lawang in verband met de komende 2e politionele actie.
Tijdens de 2e politionele actie trok het bataljon, op 19 december 1948, samen met 2-15 RI op vanuit Lawang naar Kepandjen. Op de tweede dag ging de opmars van de colonne verder naar Wlingli. Maar als gevolg van een vernielde brug moest de opmars noodgedwongen te voet worden voortgezet. Na een dag en een nacht gelopen te hebben werd Wlingli op 21 december bezet. Nadat de bezetting van Wlingli was overgedragen aan 2-15 RI trok het bataljon op 24 december op naar Kediri. Kediri werd op 25 december ingenomen. Tijdens deze etappe ondervond men weinig tot geen tegenstand. Wel werd de opmars sterk vertraagd door de vele versperringen. Na de actie werd het bezette gebied, dat de sectoren Kediri, Wates, Djombang en Modjoagoeng omvatte, door patrouillegang en vele acties gezuiverd. In juni 1949 nam het bataljon Pare over van 2-15 RI en droeg het de sectoren Djombang en Modjoagoeng over aan 4-GRJ.
Na het 'cease fire' op 10 augustus braken er rustiger tijden aan. Geleidelijk werden de gebieden westelijk van Kediri aan de TNI overgedragen. Op 15 december was de gehele sector Kediri overgedragen. Het bataljon werd gelegerd in de sector Pasoeroean-Pandakan. In januari 1950 gingen de eerste Grenadiers repatriëren. Deze zogeheten 'januari groep" bestond uit OVW'ers (kader). Op 25 januari werd het restant van het bataljon naar Batavia verscheept van waaruit ook zij zouden gaan repatriëren.

Bron: http://www.indie-1945-1950.nl/web/4grgr.htm

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 29 maart 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Schaarsbergen, 'Monument voor Grenadiers en Jagers'

Plaats:
Arnhem

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief