Ane Fokkens

1918-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 25 jaar geworden

Geboren op 26-06-1918 in Appingedam 

Overleden op 19-06-1944 in Vught 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

'De razzia verraden' door Henk G. Westland

Vijf marechaussees zijn betrokken bij het lekken van geheime informatie over op handen zijnde grote razzia’s in de drie noordelijke provincies in juni 1943. Het SS- und Polizeigericht kent geen genade en veroordeelt de wachtmeesters Arp, Fokkens, De Gee, Zondervan en Zuidema tot de doodstraf.
Bron: Marechaussee Contact | 2021 | nummer 1 | februari

Geplaatst door Henk G. Westland op 19 februari 2021

Ane Fokkens zag telexbericht binnenkomen waarin zijn eigen arrestatie werd bevolen

Op 26 juni 1918 werd Ane Fokkens geboren in Appingedam. Ane werkte bij de marechaussee. Bij het uitbreken van de oorlog was hij werkzaam bij de brigade in Groningen. Ane Fokkens kwam in november 1939 in Haren wonen aan de Lutsborgweg 28 en in... Lees meer

Op 26 juni 1918 werd Ane Fokkens geboren in Appingedam.

Ane werkte bij de marechaussee. Bij het uitbreken van de oorlog was hij werkzaam bij de brigade in Groningen.

Ane Fokkens kwam in november 1939 in Haren wonen aan de Lutsborgweg 28 en in april 1940 verhuisde hij naar de Lokveenweg 23. Hij woonde daar bij zijn ouders. In oktober 1940 werd Fokkens overgeplaatst naar Wonseradeel en na enige tijd kreeg hij een functie op het stafbureau van de marechaussee aan de Helperbrink in Groningen. Hij ging toen aan de Helperwestsingel 31 in Groningen wonen.

Ane Fokkens werd al snel lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) in Groningen. Hij was betrokken bij het vervalsen van persoonsbewijzen. Maar belangrijker voor de LO was zijn positie op het stafbureau van de marechaussee. Daar kwamen de telexberichten binnen over razzia’s en op handen zijnde arrestaties. Voor de LO onderschepte Ane verscheidene interessante berichten. Dat was gevaarlijk werk, want op het stafbureau werkten enkele fanatieke NSB’ers.
Op 10 juni 1943 zag Ane Fokkens een telexbericht verschijnen waarin zijn eigen arrestatie werd bevolen. College Jan Flikkema zag het bericht ook, bedacht zich niet en schoot Fokkens neer om een vlucht te voorkomen. Ane was zwaargewond en werd overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis. In de nacht van 15 op 16 juni wisten de mannen van de Knokploeg Meppel Ane uit het ziekenhuis te bevrijden. Hij werd ondergebracht in de woning van een verzetsman aan de Prins Hendrikstraat in Groningen. Ane was er slecht aan toe en de hulp van dokter Roelsma werd ingeroepen. Roelsma zag kans de patiënt bloedtransfusies toe te dienen.
Verzetsmensen brachten Ane vervolgens naar het RK ziekenhuis in Apeldoorn. Daar werd hij op 16 augustus 1943 door de Duitsers gearresteerd en daarna naar kamp Vught gebracht.
Ane Fokkens verbleef tien maanden in kamp Vught. Hij ontmoette er zijn marechaussee-collega’s Albert van Erp, Johannes de Gee, Jacobus Zondervan en Jan Zuidema.
In juni 1944 werden zij alle vier ter dood veroordeeld.
Op 19 juni 1944, een week voor zijn 26e verjaardag, werd Ane Fokkens, evenals zijn vier collega’s, gefusilleerd op de fusilladeplaats, even buiten het kamp.
Ane’s naam staat op het gedenkteken van de fusilladeplaats, tussen die van 328 anderen die op die plek zijn doodgeschoten.

De ouders van Ane Fokkens kregen al snel bericht van het overlijden van hun zoon, want op 1 augustus 1944 deden zij in de gemeente Groningen aangifte van zijn overlijden

Sluiten
Bron: Boek: 'Van kwaad tot onvoorstelbaar erger'. Auteurs: Wil Legemaat en Margriet Staal. Harener Historische Reeks 15, 2010

Geplaatst door Wil Legemaat op 11 april 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Conc. kamp Vught

Gedenkboek: 36

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Haren, gedenksteen bij de N.H. Kerk

Plaats:
Groningen

Haren, gedenksteen bij de N.H. Kerk
Menu