Johannes Hendrik Asbroek

1906-1943

Portretfoto van Jan Hendrik Asbroek.

Oorlogsslachtoffer

Is 37 jaar geworden

Geboren op 01-04-1906 in Haaksbergen 

Overleden op 03-05-1943 in Enschede 


Beroep

Afbeeldingen

Afbeelding toevoegen?

Klik hier

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Verhaal over Jan Hendrik uit het boekje "Gezichten".

Op het (oude) herdenkingsmonument in de voormalige Hogere Textielschool staat de naam J.M. ten Asbroek maar dit is een ‘administratieve’ fout. Uit onderzoek (i.s.m. het Historisch Archief Haaksbergen) kan geconcludeerd worden dat hier de naam J.H.... Lees meer

Op het (oude) herdenkingsmonument in de voormalige Hogere Textielschool staat de naam J.M. ten Asbroek maar dit is een ‘administratieve’ fout. Uit onderzoek (i.s.m. het Historisch Archief Haaksbergen) kan geconcludeerd worden dat hier de naam J.H. Asbroek had moeten staan.
J.M ten Asbroek heeft daadwerkelijk wel op de H.T.S. (schooljaar ’42-’43) gezeten maar hij is in januari 2007 gestorven.
Jan Hendrik daarentegen, was ook een leerling van de Avondschool, afd. Wevers. Hij was werkzaam bij de firma D. Jordaan & Zonen te Haaksbergen. Hij was één van de velen die gehoor gaven aan de oproep om hun werk neer te leggen tijdens de April-meistaking in ’43. Onder dreiging van Duits geweld werd de opdracht gegeven om uiterlijk 3 mei weer aan het werk te gaan anders zouden er represailles volgen.
Bij de firma D. Jordaan & Zonen waren die ochtend negen mensen nog steeds niet op hun werk verschenen. Toen zij 's middags wel op hun werk kwamen, werden ze gearresteerd en weggevoerd.
's Avonds stopte aan de Hengelosestraat te Enschede, ter hoogte van de huidige Universiteit Twente, een overvalwagen van de Grüne Polizei. Negen mannen kregen het bevel om uit te stappen en weg te lopen. Vervolgens werden zij ter plekke met mitrailleurs neergeschoten. Twee van hen wisten te ontsnappen, één van hen werd de volgende ochtend van zijn werk gehaald en alsnog gefusilleerd. In totaal zijn ten gevolge van de April-meistaking 80 Nederlanders gefusilleerd. Nog eens 95 anderen werden op straat doodgeschoten. Hendrik was één van deze negen personen en stief op 37 jarige leeftijd. Tegenover de Universiteit staat een gedenkteken met zijn naam erop en ook één in Haaksbergen bij het gebouw van de firma Jordaan.

Sluiten
Bron: Onderzoek m.b.t. het boekje "Gezichten".

Geplaatst door Peter Venema op 10 april 2025

Johannes Hendrik Asbroek staat ook op monument te:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Haaksbergen, 'D. Jordaan & Zonen's Textielfabrieken'

Plaats:
Haaksbergen

Haaksbergen, 'D. Jordaan & Zonen's Textielfabrieken'
Menu