Hugo Emanuel Josephus Geenen
1916-1942
Rang
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Het transport met het Japanse transportschip ss “TACOMA MARU I” naar RANGOON, BIRMA, een reis van 3000 km.
In de vroege morgen van 16 oktober 1942 marcheerden ca. 1700 Ned. Krijgsgevangenen, waaronder 500 reserve- officieren van het KNIL., vanuit hun interneringskamp, de voormalige kazerne van het Xe BAT Inf. van het KNIL te Batavia, naar het Centraal...
Lees meer
In de vroege morgen van 16 oktober 1942 marcheerden ca. 1700 Ned. Krijgsgevangenen, waaronder 500 reserve- officieren van het KNIL., vanuit hun interneringskamp, de voormalige kazerne van het Xe BAT Inf. van het KNIL te Batavia, naar het Centraal Station.
Ook Soldaat Inf. Hugo Emanuel Josephus GEENEN was hierbij ingedeeld.
Na te zijn ingestapt in de gereedstaande treinen, bleek de bestemming van dit transport de havenstad Tandjong Priok te zijn.
Daar moesten de kgvn zonder eten of drinken uren op de kade wachten.
Eerst bij het vallen van de avond mochten de kgvn aan boord van de aan de kade liggende ss “TACOMA Maru I”. Zij werden in verschrikkelijke overvolle ruimen ondergebracht.
Al vrij spoedig na vertrek ontstond een hevige uitbraak van Bacillaire Dysenterie, waar vele kgvn door werden getroffen en ernstig ziek werden; de Japanse leiding stelden echter geen medicijnen beschikbaar.
Op 10 okt 1942 kwam het schip in SINGAPORE aan, waarbij 63 kgvn, die ernstig ziek waren,het schip mochten verlaten, zij werden overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore.Op 24 okt vertrok het ss ”TACOMA Maru l” met de overige kgvn, in een konvooi van 6 schepen, met als bestemming RANGOON,BIRMA. Even voorbij Penang werd het konvooi door twee geallieerde Onderzeeboten aangevallen, waarbij één Japans escorteschip tot zinken werd gebracht. Het konvooi vluchtte toen naar Penang, waar het zich een week schuil heeft gehouden. Op 2 november zette het konvooi de tocht naar Rangoon voort.Intussen was de toestand door de uitbraak van dysenterie zo ernstig geworden, dat iedere dag tenminste één kgvn aan deze ziekte overleed; zij kregen allen een “zeemansgraf”.Op 7 nov kwam het ss” Tacoma Maru I” te Rangoon aan, na een reis van 3000 km. Bij aankomst aldaar bleken 142 kgvn ernstig ziek te zijn. Ook Hugo Geenen behoorde bij deze groep; zij werden direct na aankomst naar een Japans ziekenhuis in RANGOON overgebracht.Sld.Inf. Hugo Emanuel Josephus GEENEN overleed hier op 27 dec. 1942; hij ligt nu begraven op Nederlands Ereveld “MENTENG PULO” te Jakarta, loc.nr: XI 58.
Sluiten
Bron: Jacq. Z. Brijl., Luitenant- Kolonel bd, BL.
Geplaatst door Jan Thonus op 19 juli 2020
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen