Jacob Baar

1924-1944

1383683788.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 20 jaar geworden

Geboren op 02-02-1924 in Oudeschip 

Overleden op 16-02-1944 in 't Zandt 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

J. Baar

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 05 november 2013

1383683788

Levensverhaal Jacob Baar

Jacob Baar is geboren te Oudeschip op 2 februari 1924. Hij was de tweede van de vijf zonen van Siewert Baar en Anje Pieterman. Toen Jacob werd opgeroepen voor tewerkstelling in Duitsland, dook hij onder net als zijn broer Bene. Jacob vond onderdak... Lees meer

Jacob Baar is geboren te Oudeschip op 2 februari 1924. Hij was de tweede van de vijf zonen van Siewert Baar en Anje Pieterman. Toen Jacob werd opgeroepen voor tewerkstelling in Duitsland, dook hij onder net als zijn broer Bene. Jacob vond onderdak bij het gezin Buitenwerf aan de Kolholsterweg 16. Daar waren ook twee jongens uit Spijk, maar die sliepen er niet. Ze kwamen vroeg in de ochtend en lieten hun fietsen achter bij een boerderij halverwege. Overdag hielpen de jongens Buitenwerf, die enkele koeien had en een grote tuin met bessenbomen, bij het werk en maalden ze koolzaad tot olie. In de olie kon je goed bakken en braden. Eind 1943 zijn de jongens wegens een dreiging korte tijd elders geweest, Jacob ging naar Middelstum, maar daar bleek het ook niet veilig. Begin februari 1944 ging hij terug naar Kolhol.

Op 16 februari hielden de Duitsers in de gemeenten Bierum en ’t Zandt een grote razzia. De jongens uit Spijk waren net om zeven uur gearriveerd toen bij de buren aan weerszijden soldaten werden geposteerd en er elf uit de auto sprongen om het huis van Buitenwerf binnen te vallen. De jongens sloegen op de vlucht en de vrouw des huizes kon nog net alles dat op extra kostgangers wees, van tafel halen. Toen Jacob, die nieuwe klompen droeg, over een sloot sprong, kwam hij ten val en werd neergeschoten, de twee anderen ontkwamen richting Godlinze. Jacob werd zwaar gewond was het huis binnen gedragen en verhoord. Met Buitenwerf was afgesproken dat ze zouden ontkennen hij daar ondergedoken was. Na veel dreiging werd dat geloofd. Uit Appingedam kwam een ambulance voor vervoer naar Groningen, maar nog maar net onderweg was Jacob al overleden. Buitenwerf ging ’s avonds met ds. Boiten naar de familie Baar om het droevige nieuws dat daar intussen al bekend was, te bevestigen. Jacob is begraven op het kerkhof van Oosteinde. Op het graf staan klompjes.

Op 2 oktober 2019 is bij zijn voormalig ouderlijk huis aan de Molenweg 7 te Oudeschip een Stolperstein gelegd.

Sluiten
Bron: Families Baar en Buitenwerf opgetekend t.b.v. het boek Verloren en Herwonnen Vrijheid.

Geplaatst door Bert Bultena op 21 januari 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. Begraafplaats te Oosteinde


Vak/rij/nummer 6-71
J.Baar 2008.jpg

Ligging: 4e Kl. (oud ged.)

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Uithuizermeeden, oorlogsmonument

Plaats:
Het Hogeland

Uithuizermeeden, oorlogsmonument
Menu