Cornelis Goos

1918-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 26 jaar geworden

Geboren op 28-11-1918 in Groningen 

Overleden op 14-04-1945 in Haren 



Rang

Militair onderdeel

Afbeeldingen

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Op de grafsteen staat de familienaam foutief als Goes vermeld.

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 08 januari 2014

1389184804

De Groninger Oranjebode 20 april 1945

In De Groninger Oranjebode, Mededeelingenblad der gezamenlijke illegale Groninger Pers, van 20 april 1945 stond een uitgebreid verslag van de begrafenis van Corrie Goes.
Bron: Delpher KB

Geplaatst door Bjorn Spinder op 31 maart 2020

9abc1aeb08c8ccd1fc21bb9f2ff41312 v1

Overlijdensbericht Corrie Goes

Overlijdensbericht van Corrie Goes (Goos) van 14 april 1945.
Bron: Eigen archief

Geplaatst door Bjorn Spinder op 31 maart 2020

16b8130af8d84eecdebfc8b3a8ac33f3 v1

Gesneuveld bij de bevrijding van Haren

Cornelis (Corrie) Goos werd in Groningen geboren op 28 november 1918. Hij kwam met zijn ouders in Haren wonen, aan de Rijksstraatweg 344, toen zijn vader restauranthouder werd van paviljoen Sassenhein. Corrie Goos was chef-perser van beroep. In... Lees meer

Cornelis (Corrie) Goos werd in Groningen geboren op 28 november 1918. Hij kwam met zijn ouders in Haren wonen, aan de Rijksstraatweg 344, toen zijn vader restauranthouder werd van paviljoen Sassenhein. Corrie Goos was chef-perser van beroep. In zijn vrije tijd voetbalde Corrie bij voetbalvereniging Be Quick.

Vrijdag 13 april 1945 hadden de Canadezen zich in het Familiehotel in Paterswolde genesteld. Groningen en Haren stonden nog onder Duits gezag. Aan het eind van de middag werd een verkenningseenheid gesignaleerd in Onnen. De eerste Nederlandse vlaggen werden aarzelend uitgestoken en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten begonnen al NSB’ers op te sluiten in het Blindeninstituut. Maar de Duitsers waren nog niet uit Haren verdreven. Zij hadden zich onder andere teruggetrokken achter de tankgracht bij ’t Huis de Wolf aan de Rijksstraatweg.
Zaterdag 14 april verschenen opnieuw verkenningseenheden en tanks met Canadezen. Zij probeerden via tuinen en weilanden ’t Huis de Wolf te bereiken. Enkele Hareners die de situatie ter plekke goed kenden, reden mee op de Canadese tanks om de weg te wijzen. Een van hen was Corrie Goos. Hij zat op de eerste tank. Bij ’t Huis de Wolf kwam het tot een vuurgevecht met de Duitsers en daarbij werd Goos ernstig gewond.
In de tuin van ’t Huis de Wolf bezweek hij aan zijn verwondingen. Corrie Goos kreeg een graf op een ereplaats bij de hoofdingang van de Harener begraafplaats De Eshof, naast het graf van de omgekomen gemeentesecretaris Pieter Wierenga. Op zijn grafsteen staat: ‘Gesneuveld bij de bevrijding van Haren’. De grafsteen was een geschenk van de Harener staf van de Binnenlandse Strijdkrachten: de stafleden hadden hiervoor hun salaris vrijwillig afgestaan.
Bij voetbalvereniging Be Quick staat de naam van Corrie Goos op de plaquette met de namen van de leden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Attentie: op de grafsteen, op het monument in Haren en op de plaquette van Be Quick wordt Corrie's achternaam vermeld als 'Goes'. Zijn achternaam was echter Goos, zie geboorteakte


Sluiten
Bron: Boek: 'Van kwaad tot onvoorstelbaar erger'. Auteurs: Wil Legemaat en Margriet Staal. Harener Historische Reeks 15, 2010

Geplaatst door Wil Legemaat op 11 april 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. Begraafplaats Eshof te Haren


Vak/rij/nummer 205-B03
graffoto goos.JPG

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Haren, gedenksteen bij de N.H. Kerk

Plaats:
Groningen

Haren, gedenksteen bij de N.H. Kerk
Menu