Jochem Hendrik Gorter
1905-1944
Oorlogsslachtoffer
Is 39 jaar geworden
Geboren op 15-09-1905 in Groningen
Overleden op 28-10-1944 in Westerbork
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Monument voor 52 slachtoffers op executieplaats Kamp Westerbork
Het monument met de namen van de 52 slachtoffers die in de buurt van het crematorium werden begraven. Op diverse dagen waren executies, voor elke dag staat een paneel met daarin de namen van die dag gefusilleerde mannen uitgesneden.
Bron: https://westerborkportretten.nl/
Geplaatst door Cor Rijnvis op 30 oktober 2021
Jochem Hendrik Gorter
Jochem Hendrik Gorter (roepnaam Hendrik) was kunstschilder en fotograaf. Hij had een atelier aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Hendrik Gorter frequenteerde met vrienden café-restaurant Frigge in Groningen. Volgens de overlevering at hij...
Lees meer
Jochem Hendrik Gorter (roepnaam Hendrik) was kunstschilder en fotograaf. Hij had een atelier aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Hendrik Gorter frequenteerde met vrienden café-restaurant Frigge in Groningen. Volgens de overlevering at hij als grap wel eens de bloemen op de tafel. Hij zat in het verzet.
Jochem Hendrik Gorter is op 22 augustus 1944 door de SD gearresteerd op grond van de verdenking van het bezit van vuurwapens. Via het Scholtenshuis (kantoor van de Gestapo) werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring te Groningen. Onderweg probeerde hij te ontvluchten en werd aangeschoten door de begeleidende agent. Daarna is hij overgebracht naar het Academisch ziekenhuis te Groningen en de volgende dag naar het Huis van Bewaring. Daar heeft hij tot 27 oktober 1944 gevangen gezeten. Op die dag is hij om 11 uur in de ochtend door een Duitser overgebracht naar het Scholtenshuis, waar hij op de zolder aan een andere politieke arrestant vertelde dat hij wist dat hij ‘er aan’ ging.
Volgens de getuige is Jochem Gorter de volgende morgen (28 oktober) uit het Scholtenshuis weggehaald, samen met drie anderen. Ze zijn vervolgens naar Westerbork gebracht. In totaal zijn op die dag zeven personen uit het verzet in Westerbork gefusilleerd en vervolgens gecremeerd.
Sluiten
Bron: https://www.joodsmonument.nl/nl/page/508435/about-jochem-hendrik-gorter
Geplaatst door b.h.a. van der woude op 21 juli 2020