Gerrit Griemink

1917-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 27 jaar geworden

Geboren op 09-11-1917 in Emmen 

Overleden op 02-03-1945 in Varsseveld 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Gerrit Griemink

Gerrit Griemink wordt op 9 november 1917 in Emmen geboren als zoon van arbeider en later brandstoffenhandelaar Albert Griemink (Dalen 1890) en Lammechien Pottgieters (Emmen 1885). Zijn ouders zijn in de zomer van 1916 getrouwd. Gerrit is... Lees meer

Gerrit Griemink wordt op 9 november 1917 in Emmen geboren als zoon van arbeider en later brandstoffenhandelaar Albert Griemink (Dalen 1890) en Lammechien Pottgieters (Emmen 1885). Zijn ouders zijn in de zomer van 1916 getrouwd. Gerrit is opsporingsambtenaar bij het Rijkskolenbureau, sectie turf. Deze organisatie is met het oog op de internationale spanningen en oorlog eind jaren dertig opgericht om toezicht te houden op de eerlijke verdeling van brandstof, gas en elektriciteit. Griemink trouwt in december 1942 in Emmen met Wolterdina – Dien – Engels (Hoogeveen 1919). Zijn jongere broer Jan is de maand ervoor in het huwelijk getreden. Gerrit en zijn echtgenote vestigen zich in Bergentheim en krijgen op 1 juli 1943 een zoon Albert (Bert).

Gerrit Griemink is zeer actief in het verzet. Aan het eind van de oorlog is hij één van de twaalf gefusilleerde mannen uit Hardenberg en omgeving. In 1943 biedt hij hulp aan Joden en onderduikers en zorgt voor bonkaarten. Hij is lid van de Raad van Verzet,werkt voor de OD en de Trouw-groep rondom Derk te Rietstap, zit bij een sabotageploeg en is ook betrokken bij de droppings rondom het Stegerveld. Vanaf september 1944 is hij sectiecommandant bij de Binnenlandse Strijdkrachten, gewest 4 Overijssel, district Salland. Omdat Albert Bols en Mans Schuurman doorslaan tijdens hun verhoor wordt Gerrit Griemink op 12 januari 1945 samen met andere verzetslieden uit de buurt gearresteerd. Net als de rest van de groep belandt Griemink eerst in Kamp Erika, vervolgens in het Huis van Bewaring in Almelo en tenslotte in gevangenis de Kruisberg in Doetinchem.

Op 2 maart 1945 wordt hij gefusilleerd aan het Rademakersbroek bij Varsseveld in de Achterhoek, samen met zijn verzetskameraden uit Hardenberg en 34 andere (verzets)mannen uit heel Nederland. De dood van deze 46 mannen is een represaille voor het ombrengen van vier Duitse militairen door verzetsgroep De Bark, die in de laatste oorlogswinter z'n hoofdkwartier heeft in een boerderij in buurtschap De Heurne vlakbij Dinxperlo.

De mannen worden op de begraafplaats in Varsseveld begraven in een massagraf. Op 27 april 1945 worden de mannen uit de omgeving van Hardenberg herbegraven in Bergentheim. Hun laatste rustplaats is een monument voor de groep.

In Bergentheim wordt een straat naar Gerrit Griemink vernoemd.

Meer lezen? https://de46vanhetrademakersbroek.nl/

Sluiten
Bron: Nationaal Onderduikmuseum in Aalten in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting

Geplaatst door Ina Brethouwer op 12 september 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu