Jan Bastiaan de Groot

1915-1942

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 27 jaar geworden

Geboren op 16-09-1915 in Leerdam 

Overleden op 13-11-1942 in Middell. Zee a/b Hr. Ms. Isaac Sweers 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Hr.Ms. Isaac Sweers

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 04 november 2014

1415139222
Jan de Groot woonde op de kleiweg 5 te Rijswijk. Hij diende op de Hr.Ms.Isaac Sweers als officier van administratie 2e klasse bij de koninklijke Marine. Jan was aan boord van de Isaac Sweers die deel uit maakte van een beschermings-smaldeel dat... Lees meer
Jan de Groot woonde op de kleiweg 5 te Rijswijk. Hij diende op de Hr.Ms.Isaac Sweers als officier van administratie 2e klasse bij de koninklijke Marine. Jan was aan boord van de Isaac Sweers die deel uit maakte van een beschermings-smaldeel dat een geallieerde landingsoperatie op de Noordkust van Afrika dekte. De Hr.Ms. Isaac Sweers werd op 13 november 1942 om kwart over zes in de ochtend tot zinken gebracht. Ze kreeg op 55 mijl ten noordwesten van Algiers twee torpedo voltreffers van de Duitse onderzeeboot U 431 te verduren. De eerste raakte een volle olietank terwijl de tweede direct onder de brug en de officiersmess insloeg. Door de tweede torpedo werden 13 officieren die in hun hutten bij de longroom sliepen op slag gedood. Van de officieren hebben alleen de gezagvoerder, Willem Harmsen, die op de brug stond, en een van de officieren die dienst had, de ondergang overleefd.

Een aantal bemanningsleden kwam in zee om door brandende olie uit het getroffen schip die zich over het wateroppervlak had verspreid. Na korte tijd kwamen ook de dieptebommen en andere munitie van de Isaac Sweers tot ontploffing. Van de 194 man die de Isaac Sweers bij haar laatste reis aan boord had vonden er 103, waaronder vijf Britten, de dood. De overlevenden werden door de bewapende Britse trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered.

Sluiten

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 04 november 2014

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu