Menu

Anton Willem Marie Abbenbroek

1917 - 1943

Oorlogsslachtoffer

Is 25 jaar geworden

Geboren op 09-12-1917 in Den Haag

Overleden op 29-07-1943 in LeusderheideAfbeeldingen

Website onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Ter dood veroordeeld

Bron: Stichting WO2 Sporen

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 09 december 2020

Krantenknipsel

Anton Willem Marie Abbenbroek
Bron: Algemeen Handelsblad 19-11-1945

Geplaatst door Wulfert Hop op 17 september 2020

In het verzet.

Abbenbroek was bij het uitbreken van de oorlog cadet aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Hij sloot zich aan bij de verzetsgroep in Den Haag, in het leven geroepen door jonkheer Joan Schimmelpenninck. In de zomer van 1940 nam... Lees meer

Abbenbroek was bij het uitbreken van de oorlog cadet aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Hij sloot zich aan bij de verzetsgroep in Den Haag, in het leven geroepen door jonkheer Joan Schimmelpenninck. In de zomer van 1940 nam Schimmelpenninck, alias ‘Oom Alexander’, het initiatief tot het oprichten van een verzetsorganisatie.

Deze beweging had twee doelstellingen:

De groep dacht dat de bezetting niet lang zou gaan duren. Op het moment van bevrijding zouden de geallieerden gesteund moeten worden en dan zou het ontstane machtsvacuüm tijdelijk moeten worden opgevuld ter voorkoming van wanorde. De andere doelstelling was het verzamelen van militaire inlichtingen ten behoeve van de geallieerden. De inlichtingen moesten naar Engeland verstuurd worden, naar koningin Wilhelmina.

Leden van de organisatie werden gerekruteerd uit de kringen van adelborsten (marine-officier in opleiding) en cadetten (landmacht-officier in opleiding). Op die manier ontstond een inlichtingengroep waar naast Abbenbroek onder anderen Gerard Dogger, Peter Tazelaar, Johan Birnie, Fritjof Dudok van Heel, C. Navis en J.F.H. de Jonge Melly deel van uitmaakten. Deze groep zou later opgaan in de Ordedienst.

Sluiten
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anton_Abbenbroek

Geplaatst door Julien van Os op 14 november 2018

A.W.M. Abbenbroek

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 17 juli 2014

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief