Charles Haacke
1912-1943
Portret toevoegen?
Klik hierOorlogsslachtoffer
Is 30 jaar geworden
Geboren op 21-07-1912 in Padang
Overleden op 27-06-1943 in Maoemere, Flores
Rang
Militair onderdeel
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Korte biografie van Charles Haacke.
1.Korte Historie.
Charles Haacke werd geboren op 21 juli 1912 in Padang, W-Sumatra.
Na het beëindigen van zijn schoolstudies ging hij bij een bank werken als administratief medewerker (klerk).
Bij het uitbreken van de oorlog met Japan werd hij, in...
Lees meer
1.Korte Historie.
Charles Haacke werd geboren op 21 juli 1912 in Padang, W-Sumatra.
Na het beëindigen van zijn schoolstudies ging hij bij een bank werken als administratief medewerker (klerk).
Bij het uitbreken van de oorlog met Japan werd hij, in het kader van de algehele mobilisatie van onze strijdkrachten in Indië, opgeroepen als militieplichtige om dienst te nemen bij het KNIL.
Hij werd ingedeeld bij het IVde Bat. Inf. kNIL te Bandoeng/ Tjimahi, W-Java.
Dit bataljon heeft in feb/ mrt 1942 deel genomen aan de laatste gevechten van het KNIL rond Bandoeng , totdat het KNIL moest capituleren voor de overmachtige Japanse strijdkrachten.
Na de capitulatie werd Mlt.Sld Tkl.Inf. KNIL CHARLES HAACKEmet zijn eenheid door het Japanse Leger in een voormalige KNIL- kazerne als krijgsgevangene in Bandoeng geïnterneerd.
Na enige weken werd Charles met andere Nederlandse krijgsgevangenen overgebracht naar Batavia en geïnterneerd in vm Xde Bat. Inf te Batavia.2. Molukkentransporten en gebeurtenissen in Maoemare op het eiland Flores.Toen na enige tijd het tij begon te keren ten voordele van de Geallieerde Strijdkrachten (Verenigde Staten, Engeland, Australië en Nederland) in o.a. Zuid Oost Azië, en Geallieerde troepen erin waren geslaagd een aantal eilanden en gebieden weer terug te veroveren op Japan, besloten de Japanners met spoed nieuwe vliegvelden aan te leggen en versterkingen te bouwen op de Molukken.De krijgsgevangenen (kgvn.) die geïnterneerd waren in de voormalige KNIL. kazernes van het IV de en IXde Bat. Inf. te Tjimahi werden via Batavia op 12 apr. 1943 per trein op transport gesteld naar Soerabaja; bij deze groep van kgvn. was ook CHARLES ingedeeld. Dit was een verschrikkelijke reis waarbij onderweg noch water noch voedsel beschikbaar werd gesteld; naderland bleek dat tijdens deze reis al enige Ned. kgvn. waren overleden.
Na aankomst op het station te Soerabaja werden de kgvn. door luid schreeuwende, schoppende en slaande Koreaanse militairen opgejaagd en naar het vm. Jaarbeursterrein gebracht, dat als interneringskamp was ingericht.
De situatie in dit kamp was bijzonder slecht.
Vele kgvn. hadden last van ernstige oogziekten en van dysenterie; de medische verzorging was onvoldoende en men leed honger door het weinige en slechte voedsel dat men in dit kamp kreeg.
Na enige dagen verblijf moest CHARLES te samen met andere kgvn., in groepen van ca. 200 kgvn, “met al hun spulletjes” op een trein stappen, die hen naar het station Goebeng, bij het havenemplacement van “Tandjong Perak” (De zilveren Kaap”) bracht.In de haven lagen schepen klaar, die zoals later bleek de kgvn. naar de Molukken en het eiland Flores zouden brengen.
Deze transporten zouden naderhand de beruchte naam van “Molukkentransport” krijgen, met de z.g. Japanse “Hell”-schepen.
Charles was ingedeeld bij de kgvn. die op transport zouden worden gesteld naar FLORES.
Het konvooi dat de kgvn. via Timor naar FLORES zou brengen
bestond uit onder meer :
- ss “Tazima Maru” met 1030 Ned. kgvn.;
- ss “Tenzio Maru” met 930 Ned. kgvn onder Co. v Kap. Blom;
- ss “Koam Maru” met 100 kvgn. onder Co. van de arts Kuilman.De 2060 kgvn. stonden onder leiding van Lnt. Kol. van Altena.
De Japanse Commandant van het gehele transport was de beruchte Lnt. kol. Anami.
Het konvooi vertrok ’s middags op 18 april 1943 naar Maoemere op FLORES.
Na aankomt op Maoemere - begin mei 1943 - moesten de kgvn. alle goederen, die in de schepen opgeslagen lagen, zelf uitladen en aan land brengen; doordat er geen steiger was, moesten de kgvn. steeds door het water lopen, om de goederen aan land te kunnen brengen.
In Maoemere bleek men echter niets te hebben voorbereid.
De kgvn. werden naar stukken land gebracht waar klapperbomen (Kokospalmen) stonden en kregen opdracht om meteen te beginnen hun eigen kampen te bouwen. Er werden tenslotte in eerste aanleg drie kampen ingericht, t.w.:
- Blom kamp (400 Ned. kgvn.);
- Reijers kamp (400 Ned. kgvn.);
- Wulff kamp ( ca. 250 zieken).
De huizen in de kampen waren van lokaal materiaal gemaakt, b.v. bamboe, en als dakbedekking had men Atap-bladeren gebruikt.
De kgvn. werden in Maoemere onder onmenselijke omstandigheden gedwongen om vliegvelden en wegen aan te leggen.
De situatie was bijzonder slecht; er was ‘s nachts bijv. geen verlichting en drinkwater werd in beperkte mate aangevoerd.
Door de erbarmelijke situatie waaronder de kgvn. moesten
werken en slapen, en mede als gevolg van gebrek aan goede medische verzorging, tropische ziekten, slechte voeding en door uitputting, overleden er in de periode 1943-1944 op Flores 380 Nederlanders.In 1943 werd CHARLES ernstig ziek en werd hij naar het “Wulff-kamp” overgebracht, waar hij tenslotte op 27 juni 1943 overleed.
Mlt.Sld Tkl.Inf.KNIL CHARLES HAACKE is begraven op het Ned. Ereveld “Kembang Kuning” te Soerabaja in vak V grafnummer 1001.Moge Gods Zegen op hem rusten.N.B. Zijn vader, Mlt. sold. KNIL Hinrich Carl Haacke overleed 08-12-1943 te Bangkinang, zijn moeder Johanna Augusta Haacke-Demmink overleed 20-06-1944 in het vrouwenkamp te bangkinang.
Sluiten
Bron: Jacq. Z. Brijl., Luitenant- Kolonel bd, BL. & Google Earth
Geplaatst door Jan Thonus op 14 augustus 2019
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen