Hendrik de Haan

1920-1940

1418177052.JPG

Oorlogsslachtoffer

Is 20 jaar geworden

Geboren op 25-10-1920 in Workum 

Overleden op 29-10-1940 in Mill en St. Hubert 


Laatste adres
Den Haag


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Dodelijk ongeval bij ruiming vliegtuigbom

Op 29 oktober 1940 was de sergeant-majoor vuurwerker G.H. Dorren samen met de soldaten H. de Haan en J. Moerman afgereisd naar Sint Hubert waar circa drie weken daarvoor bij villa van Casteren aan de Lange Schoolstraat drie vliegtuigbommen waren... Lees meer

Op 29 oktober 1940 was de sergeant-majoor vuurwerker G.H. Dorren samen met de soldaten H. de Haan en J. Moerman afgereisd naar Sint Hubert waar circa drie weken daarvoor bij villa van Casteren aan de Lange Schoolstraat drie vliegtuigbommen waren neergekomen. Een van de bommen was gedetoneerd en een ander exemplaar was in stukken gebroken. De als ervaren ruimer bekend staande Dorren had de opdracht gekregen de derde bom, zijnde een Britse brisantbom van 250 lb., onschadelijk te maken. Echter bij de uitvoering van de ruimwerkzaamheden explodeerde de vliegtuigbom waarbij naast soldaat De Haan, ook de sergeant-majoor vuurwerker G.H. Dorren en de soldaat J. Moerman om het leven kwamen.


Onderzoek na de explosie heeft uitgewezen dat het hier een brisantbom betrof met een lange vertragingsontsteker. In die tijd was nog niet bekend dat deze ontsteker was voorzien van een anti-demontage inrichting.

Sluiten
Bron: Stichting Geschiedkundige Verzameling EOD

Geplaatst door Antoon Meijers op 26 februari 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu