Jan Willem Hageman
1895-1944
Oorlogsslachtoffer
Is 49 jaar geworden
Geboren op 09-05-1895 in Maarssen
Overleden op 06-06-1944 in Overveen, duinen
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Jan Willem Hageman, leider van LO Eibergen
Jan Willem Hageman werd geboren 9 mei 1895 in Maarssen. Hij werkte als ambtenaar bij de gemeente Eibergen, afdeling bevolking en burgerlijke stand. Daarnaast werkte hij als agent voor twee verzekeringsmaatschappijen.
Reeds op 15 mei 1940 begint Jan Hageman alle Duitse maatregelen te saboteren wat betreft o.a. de arbeidsinzet, persoonsbewijzen en distributie. Als in Eibergen de lokale afdeling van de Ordedienst (OD) wordt opgericht, sluit Jan zich meteen aan en zo wordt hij ook betrokken bij het werk van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Hij wordt leider van de LO Eibergen. Zijn schuilnaam “Kleine Jan” typeert zijn bescheidenheid. In feite zou een alias “Grote Jan” beter op z’n plaats zijn, want hij doet wat zijn hart hem ingeeft en dat is allesbehalve gering. Via verzetskameraad Henk Heinen van Drukkerij Heinen in Eibergen maakt Jan Hageman in het najaar van 1943 kennis met Kees Ruizendaal alias Zwarte Kees, leider van de Knokploeg Aalten, actief in de Achterhoek en daarbuiten. December 1943 werkt hij mee aan een kraak van de Knokploeg op het distributiekantoor Eibergen. Hij wordt gevangen genomen maar na tien dagen vrijgelaten. Het hanteren van wapens ligt hem niet zo. Liever werkt hij met geestelijke wapens ook vanuit zijn christelijk geloof. Hij beseft daarbij wel, dat wapens in die moeilijke tijden soms nodig zijn.
Medestrijders in het verzet noemen Jan Hageman na de oorlog de stuwende kracht achter het hele verzet in Eibergen met veel contacten buiten deze kring. Als gevolg van het verraad van W. Markus (zie het “Het Grote Gebod”, ook voor de namen van de vele andere slachtoffers in de regio die Markus op zijn geweten heeft) wordt J.W. Hageman op 20 april 1944 gearresteerd. Op 2 juni wordt hij ter dood veroordeeld en met 28 anderen op 6 juni 1944 gefusilleerd in de duinen bij Overveen. Hij ligt begraven op De Eerebegraafplaats te Bloemendaal.
Postuum kreeg het echtpaar Jan Willem en Bertha Hageman-Brinkman een eervolle vermelding bij Yad Vashem in 2001, het internationale herdenkingscentrum rond de Holocaust in Israël. Het joods meisje Betty Rosenbaum was in hun gezin opgenomen en overleefde de oorlog. Haar ouders en broertje waren slachoffers van de Holocaust.
SluitenGeplaatst door Ina Brethouwer op 04 februari 2021
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenEerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen
Vak/rij/nummer 23