Pieter Hakvoort
1886-1944
Oorlogsslachtoffer
Is 58 jaar geworden
Geboren op 01-05-1886 in Urk
Overleden op 22-12-1944 in Kdo. Meppen-Versen, Neuengamme
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Een Urker verzetsman
Pieter Hakvoort was getrouwd met Aaltje Loosman (Urk, 28-09-1887 – Urk, 28-05-1964). Ze kregen vijf kinderen: Klaas, Jan, Jannetje, Andries (de Fluks) en Lummetje. De familie stond erom bekend dat ze goed deden voor anderen. De deur van hun woning op wijk 1-20 stond altijd voor iedereen open. In 1942 bood Pieter Hakvoort de op Urk wonende joodse familie Kropveld aan bij hen onder te duiken, maar Japien de Jode, zoals hij op Urk genoemd werd, weigerde omdat hij niemand tot last wilde zijn.
Hakvoort werd voor het eerst met het verzet geconfronteerd toen de 18-jarige joodse jongen Max Pach bij hem werd gebracht. De familie gaf Max onderdak in hun eigen huis. Hij kreeg de schuilnaam Jaap Harnas, naar zijn echte naam werd uit veiligheidsoverwegingen niet gevraagd. De familie Hakvoort verleende ook onderdak aan andere mensen die door de Duitsers werden gezocht. Zo werd hun huis een doorgangshuis voor joden en geallieerde vliegers wiens toestel in de polder was neergestort. Max Pach sprak goed Engels en trad regelmatig op als tolk. Pieter was scheepstimmerman en gebruikte de schuur onder zijn woning als timmerwerkplaats. Onder de schaafbank was een schuilplaats gegraven voor ongeveer 5 personen, de ingang van het ‘duikershol’ was afgedekt met een dikke plaat hout.
Door gastvrijheid aan joden en geallieerde vliegers te verlenen, werd de familie Hakvoort steeds meer bij verzetsactiviteiten betrokken. Pieter zat in het georganiseerde verzet, was aangesloten bij de Landelijke Ondergrondse en had een radio waarmee naar Radio Oranje werd geluisterd. Ook zijn zonen Klaas en Jan en aanstaande schoonzoon Andries Pasterkamp, de verkering van Lummetje, zaten in het verzet. Het ‘duikershol’ is niet alleen door onderduikers gebruikt, maar ook door de familie Hakvoort zelf, wanneer er razzia’s op Urk waren. Op maandag 29 mei 1944 werd Pieter Hakvoort door de Duitsers gearresteerd en naar Neugamme in Duitsland getransporteerd. Pieter stierf op 58-jarige leeftijd in Aussenlager 9 van het buitenkamp Meppen-Versen aan dysenterie.
Vlak na de Tweede Wereldoorlog werden delen van de Wijken op Urk hernoemd. Sommige kregen de naam van een verzetsstrijder. In Wijk 1 werd een straat vernoemd naar Pieter Hakvoort.
SluitenGeplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 24 januari 2019
Naam op monument
Geplaatst door Pieter Brands op 02 mei 2019
Pieter Hakvoortstraat (Urk)
Geplaatst door Pieter Brands op 02 mei 2019