Menu

Aart Theophiel van den Abeele

1920 - 1944

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 24 jaar geworden

Geboren op 05-07-1920 in Harderwijk

Overleden op 08-12-1944 in Koedjie, ThailandMilitair onderdeel

Website onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

krantenartikel m.b.t. overlijden

Uit het archief van het NIOD - de Indische collectie -

Geplaatst door Marcel Ravenhorst op 04 oktober 2020

Verhaal door Hanny Kiesling

Arie Kiesling was mijn grootvader, de vader van mijn vader, en woonde in Den Helder. Toen hij in de zomer van 1944 door de Duitsers opgepakt werd was hij getrouwd en had hij 3 kinderen waarvan mijn vader de jongste was, 10 jaar oud. De reden van... Lees meer
Arie Kiesling was mijn grootvader, de vader van mijn vader, en woonde in Den Helder. Toen hij in de zomer van 1944 door de Duitsers opgepakt werd was hij getrouwd en had hij 3 kinderen waarvan mijn vader de jongste was, 10 jaar oud. De reden van de arrestatie van mijn grootvader was dat zijn vrouw, mijn grootmoeder, bij haar broer thuis in de kelder naar de Nederlandse radiozender luisterde om berichten te vernemen over de komende invasie. Ook een buurman kwam er naar de radio luisteren. Het luisteren naar de radio was streng verboden door de Duitsers. De broer van mijn oma (Klaas Glim) die de radio thuis had, had een dochter van 17 jaar, Anna. Zij had verkering met een Duitse soldaat en had een foto van hem op haar kamer gehangen. Toen haar vader daar achter kwam was hij boos en ook bang dat de radio ontdekt zou worden. Hij zei haar de relatie met de Duitser te verbreken en verbood haar verdere omgang met deze soldaat . Anna werd opstandig en uit wraak stapte zij naar de Duitse politie en gaf aan dat haar vader een radio in huis had en dat hij en mijn grootmoeder en een buurman ook kwamen luisteren. Diezelfde nacht zijn haar eigen vader Arie Glim, de buurman Kees Kloosterman en mijn grootvader Arie Kiesling gearresteerd en afgevoerd. Op 10 augustus 1944 kwamen zij aan in het doorgangskamp Amersfoort in Nederland en na twee maanden werden ze op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme. Op datzelfde transport zaten ook de mannen uit Putten. Vele gevangenen werden van daaruit overgeplaatst naar subkampen en mijn grootvader kwam uiteindelijk terecht in kz Engerhafe Aurich. Hij is waarschijnlijk bij de eerste gevangenen van het kamp geweest. Arie Kiesling is in Kamp Engerhafe overleden op 23 november 1944 op 59-jarige leeftijd. Kees Kloosterman is in kamp Sandbostel terecht gekomen en Klaas Glim in Ladelund. De verraadster, nicht Anna, is na de bevrijding opgepakt en kaalgeschoren en in de gevangenis gezet wegens verraad. Zij kreeg 20 jaar gevangenisstraf (zie krantenartikel) maar werd na drie jaar alweer vrijgelaten, veel gevangenen kregen gratie toen Koningin Juliana aan de macht kwam. Anna heeft zich nooit meer in Den Helder laten zien en is uit de familie verdwenen met de last op haar schouders dat ze drie mensen de dood ingejaagd had. Ook dit heb ik uitgezocht, waar was zij gebleven? Toen ik haar eindelijk vond was zij twee jaar daarvoor overleden, ze woonde ver van haar geboortestad en de stad van mijn familie. Ze was weduwe en de familie van haar man heeft haar verzorgd tot haar dood. Ze zeiden dat zij een zeer sociale en vriendelijke vrouw was, een goed mens. Ze hebben nooit iets geweten van haar oorlogsverleden en ik heb het ze ook niet verteld. Sluiten
Bron: https://monument.vriendenkringneuengamme.nl/person/402467/arie-kiesling/

Geplaatst door Digitaal Monument Neuengamme op 27 maart 2018

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief