Pieter Hazekamp

1917-1943

0

Oorlogsslachtoffer

Is 25 jaar geworden

Geboren op 02-03-1917 in Westerwijtwerd (Middelstum) 

Overleden op 03-01-1943 in Rangoon 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Foto's van het leven van Pieter Hazekamp uit het familiearchief Hazekamp

Het gezin van molenaar Roelf en Eissa Hazekamp, foto uit 1926 of 1927. Pieter Hazekamp staat geheel rechts. Broer Eildert (geheel links op de foto) werd in de Tweede Wereldoorlog te werk gesteld in een Arbeitslager in de omgeving van Leipzig.... Lees meer

Het gezin van molenaar Roelf en Eissa Hazekamp, foto uit 1926 of 1927. Pieter Hazekamp staat geheel rechts. Broer Eildert (geheel links op de foto) werd in de Tweede Wereldoorlog te werk gesteld in een Arbeitslager in de omgeving van Leipzig. Broer Martinus (vooraan rechts) heeft in de kap van de molen ondergedoken gezeten om te ontkomen aan tewerkstelling in Duitsland. De andere kinderen, op volgorde van leeftijd: Abel Jakob, Bouwkelina, Hidde Heine, Bouwina en Reinder.

Foto uit 1913, met molenaar Roelf Hazekamp, zijn vrouw Eissa en het oudste kind, en de dienstmeid met het (toen) jongste kind. Nog 6 kinderen zouden nadien volgen.

Bijna alle zoons werden molenaar; Pieter werd bakkersknecht in de stad Groningen (2e van links).

In 1937 werd Pieter diensplichtig militair en tekende later voor mogelijke inzet buiten Nederland. Dat werd voormalig Indie en werd in november 1937 ingescheept op de M.S. Dempo voor vertrek naar het toenmalige Batavia, nu Jakarta. Hij had getekend voor 3 jaren.

Pieter Hazekamp (2e van links) met enkele kameraden in Indie.

Pieter Hazekamp (2e van links) in het zwembad van Bandung, West Java, op 1 januari 1938.

Een pasfoto van Pieter Hazekamp.

Zijn legitimatiebewijs in Indie, met stempel van Magelang, een plaatsje in het midden van Java.

De Japanse interneringskaart, waarop de volgende gegevens zijn vermeld. Hij werd gevangen genomen bij Ken Tjimahi, vlakb bij Bandung gelegen) op 8 maart 1942, en werd gebracht naar het Java POW kamp, de voormalige kazerne van het Xe BAT Inf. van het KNIL te Batavia.

In oktober 1942 werden hij en circa 1700 andere krijgsgevangenen per schip overgebracht naar Rangoon, Birma. Daar zouden ze worden te werk gesteld aan de Birma-Siam spoorweg. Onderweg vanaf Batavia waren echter vele krijgsgevangenen al ziek geworden (bacillaire dysenterie). Zo ook Pieter Hazekamp. waaraan hij op 3 januari 1943 overleed.

Ereveld Menteng Pulo te Jakarta. Eigen foto, genomen op 4 mei 2016, voorafgaande aan de dodenherdenking.

Deze herdenking werd hier in zeer bijzondere stijl gehouden, met sprekers en kranslegging.

Zijn laatste rustplaats, Pieter Hazekamp.

Sluiten
Bron: Foto's archief familie Hazekamp, foto's bezoek Indonesie en stamboom onderzoek door André Hazekamp (neef van Pieter Hazekamp).

Geplaatst door Andre Hazekamp op 15 juli 2020

Het transport met het Japanse transportschip ss “TACOMA MARU I” naar RANGOON, BIRMA, een reis van 3000 km.

In de vroege morgen van 16 oktober 1942 marcheerden ca. 1700 Ned. Krijgsgevangenen, waaronder 500 reserve- officieren van het KNIL., vanuit hun interneringskamp, de voormalige kazerne van het Xe BAT Inf. van het KNIL te Batavia, naar het Centraal... Lees meer
In de vroege morgen van 16 oktober 1942 marcheerden ca. 1700 Ned. Krijgsgevangenen, waaronder 500 reserve- officieren van het KNIL., vanuit hun interneringskamp, de voormalige kazerne van het Xe BAT Inf. van het KNIL te Batavia, naar het Centraal Station. Ook Ls.Sld PIETER HAZEKAMP was hierbij ingedeeld. Na te zijn ingestapt in de gereedstaande treinen, bleek de bestemming van dit transport de havenstad Tandjong Priok te zijn. Daar moesten de kgvn zonder eten of drinken uren op de kade wachten. Eerst bij het vallen van de avond mochten de kgvn aan boord van de aan de kade liggende ss “TACOMA Maru I”. Zij werden in verschrikkelijke overvolle ruimen ondergebracht. Al vrij spoedig na vertrek ontstond een hevige uitbraak van Bacillaire Dysenterie, waar vele kgvn door werden getroffen en ernstig ziek werden; de Japanse leiding stelden echter geen medicijnen beschikbaar. Op 10 okt 1942 kwam het schip in SINGAPORE aan, waarbij 63 kgvn, die ernstig ziek waren,het schip mochten verlaten, zij werden overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore.Op 24 okt vertrok het ss ”TACOMA Maru l” met de overige kgvn, in een konvooi van 6 schepen, met als bestemming RANGOON,BIRMA. Even voorbij Penang werd het konvooi door twee geallieerde Onderzeeboten aangevallen, waarbij één Japans escorteschip tot zinken werd gebracht. Het konvooi vluchtte toen naar Penang, waar het zich een week schuil heeft gehouden. Op 2 november zette het konvooi de tocht naar Rangoon voort.Intussen was de toestand door de uitbraak van dysenterie zo ernstig geworden, dat iedere dag tenminste één kgvn aan deze ziekte overleed; zij kregen allen een “zeemansgraf”.Op 7 nov kwam het ss” Tacoma Maru I” te Rangoon aan, na een reis van 3000 km. Bij aankomst aldaar bleken 142 kgvn ernstig ziek te zijn. Ook PIETER HAZEKAMP behoorde bij deze groep; zij werden direct na aankomst naar een Japans ziekenhuis in RANGOON overgebracht. Ls.Sld. PIETER HAZEKAMP overleed hier op 3 januari 1943 (vermeld onder nr. 53 van de Slachtofferlijst van kgvn, die in Birma zijn overleden).Ls.Sld PIETER HAZEKAMP ligt nu begraven op Nederlands Ereveld “MENTENG PULO” te Jakarta, loc.nr: XI 38. Sluiten
Bron: Jacq. Z. Brijl., Luitenant- Kolonel bd, BL.

Geplaatst door Jan Thonus op 01 juli 2020

C5a8e3559cd7a5b08845fdc2fa39af1f v1

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Arnhem, Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument

Plaats:
Arnhem

Arnhem, Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu