Hiele Heeres
1918-1944
Oorlogsslachtoffer
Is 25 jaar geworden
Geboren op 31-12-1918 in Harlingen
Overleden op 26-12-1944 in Borna, Landkreis Borna
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
De lotgevallen van mijn vader
Hiele Heeres overleed aan dysenterie op Tweede Kerstdag 1944, een week voor zijn 26ste verjaardag in het ziekenhuis van Borna in Saksen, Duitsland. Zijn vrouw Ger en hun driejarige zoontje Paul kregen in maart 1945 bericht dat Hiele overleden was....
Lees meer
Hiele Heeres overleed aan dysenterie op Tweede Kerstdag 1944, een week voor zijn 26ste verjaardag in het ziekenhuis van Borna in Saksen, Duitsland. Zijn vrouw Ger en hun driejarige zoontje Paul kregen in maart 1945 bericht dat Hiele overleden was.Hiele was timmerman en woonde met zijn gezin in Nieuwendam in Amsterdam Noord. Hij wilde de Arbeitseinsatz ontlopen. Begin juli 1944 werd hij tijdens een razzia op zijn werk in de fabriek in Amsterdam-Noord opgepakt.
Via het huis van bewaring aan de Weteringschans en kamp Amersfoort belandde Hiele eind juli in Böhlen bij Leipzig. Hij heeft daar het Arbeitserziehung Lager “Alpenrose” helpen bouwen.Vanaf oktober 1944 woonde hij daar in het kamp met 300 andere Nederlandse mannen. Hiele moest op een fabriek werken die van bruinkolen benzine maakte. Hij repareerde schades aan de fabriek. De fabriek werd door Engelse en Amerikaanse vliegtuigen gebombardeerd en beschoten. De arbeidsdagen waren lang en het voedsel per dag was schaars, twee sneetjes brood en ‘s avonds dunne aardappelsoep. Als speciale straf mocht Hiele geen post ontvangen of versturen.In november begon de winter maar toch moesten alle Nederlandse dwangarbeiders in regen en sneeuw buiten werken. Regelmatig kregen mannen dysenterie door uitputting en slechte hygiëne op de latrines. Door gebrek aan medicijnen en goed voedsel overleden ze. Hiele werd eind december ziek en werd opgenomen in het ziekenhuis in Borna waar hij na een paar dagen overleed. Hij werd begraven op het kerkhof in Borna. Hij was in vijf maanden tijd van een gezonde sterke jonge man veranderd in een uitgeputte en uitgemergelde dodelijk zieke man. Hiele Heeres werd in 1948 herbegraven op het ereveld in Loenen.
Sluiten
Bron: Zoon P. Heeres
Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 07 december 2016
Hiele Heeres in mobilisatie uniform
1939, Hiele Heeres in mobilisatie uniform, gearmd met links schoonzus Tinie en rechts schoonzus Bep. Daarnaast zwager Wim Bruijns ook in mobilisatie uniform. Op de achtergrond links moeder en rechts vader van Ger Bruijns. Op de voorgrond Ger haar jongste zusje Inger van 6 jaar.
Bron: Foto archief Paul Heeres
Geplaatst door Paul Heeres op 17 april 2019
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen