Hendrik Pieter Heinen

1914-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 29 jaar geworden

Geboren op 28-11-1914 in Eibergen 

Overleden op 06-06-1944 in Overveen, duinen 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Henk Heinen : verzet, illegale pers, "Trouw", LO, Knokploeg Aalten

Henk (Hendrik Pieter) Heinen werd geboren in Eibergen op 28 november 1914 als zoon van de boekdrukker Hendrik Heinen en Zwaantje Beitske Berghuis, de oudste van zes kinderen. Hij kon niet tegen onrecht en niet verdragen dat vooral Joden... Lees meer

Henk (Hendrik Pieter) Heinen werd geboren in Eibergen op 28 november 1914 als zoon van de boekdrukker Hendrik Heinen en Zwaantje Beitske Berghuis, de oudste van zes kinderen. Hij kon niet tegen onrecht en niet verdragen dat vooral Joden uitgesloten werden. Henk was typograaf en chef in de drukkerij van zijn vader, die niet onwelwillend tegenover verzet tegen de nazi’s stond. Bij Heinen werden anti-Duitse pamfletten gedrukt en drie nummers van het illegale blad Trouw. Voor het vervalsen van persoonsbewijzen en andere papieren maakte Henk zelf foto’s van onderduikers.

Foto collectie Museum De Scheper in Eibergen

Door zijn werk voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers kwam hij in contact met verzetsman J.W. Hageman en werd hij lid van de Knokploeg Aalten. Bij hem thuis werden illegale KP-vergaderingen gehouden en er verbleven met regelmaat onderduikers, geallieerde vliegers en verzetslieden. De Sicherheitsdienst (SD) sluisde de verrader Willy Markus zeer listig bij het verzet naar binnen. De bom was gelegd. Op 20 april 1944 sloot het net zich. De SD Aussenstelle Enschede gaf Sturmscharführer Karl Erich Alfred Schöber opdracht de kwestie Eibergen voor eens en altijd op te lossen. Die dag omstreeks 17 uur kwam acht man van de SD in twee auto’s naar Eibergen. Er werd nog even gewacht bij de Algemene Begraafplaats aan de Haaksbergseweg want een verrader uit Eibergen zou hen het adres vertellen van Heinen en Hageman. De SD stond bij de uitgangen van huis en drukkerij, zodat niemand kon vluchten. Henk Heinen werd om 19 uur gearresteerd in zijn woning en overgebracht naar Arnhem en Kamp Vught.

Hendrik Pieter Heinen werd beschuldigd van het drukken van een illegale krant, verboden wapenbezit, het helpen van onderduikers, het behoren tot of steunen van geheime groepen die tot doel hadden distributiekantoren te overvallen, moordaanslagen te plegen en spionage. Daarop stond de doodstraf, die uitgesproken werd op 2 juni 1944. Op 6 juni 1944 werd Henk Heinen gefusilleerd in het duingebied Overveen en in een massagraf begraven.

Sluiten
Bron: Nationaal Onderduikmuseum Aalten - Museum De Scheper Eibergen - Ecal Doetinchem - Lochemse Courant 9.6.1944

Geplaatst door Ina Brethouwer op 08 augustus 2020

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Eibergen, oorlogsmonument

Plaats:
Berkelland

Eibergen, oorlogsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu