Menu

Pieter Cornelis Helderman

1895 - 1944

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 49 jaar geworden

Geboren op 07-01-1895 in Den Haag

Overleden op 19-04-1944 in Den HaagWebsite onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Pieter Cornelis Helderman

Pieter Cornelis Helderman was sinds 1940 leraar Frans op de Middelbare Handelsdagschool in Wageningen. Hij was gehuwd met Jeanne Thérèse Lydie Meillon en woonde sinds 29 augustus 1940 aan de Rijksstraatweg 69.Helderman was betrokken bij het... Lees meer
Pieter Cornelis Helderman was sinds 1940 leraar Frans op de Middelbare Handelsdagschool in Wageningen. Hij was gehuwd met Jeanne Thérèse Lydie Meillon en woonde sinds 29 augustus 1940 aan de Rijksstraatweg 69.Helderman was betrokken bij het illegale’ Parool’ en tevens verleende hij en zijn vrouw diverse onderduikers onderdak, één van die onderduikers was Jacob Nunes Vaz, redacteur bij het ‘Parool’ die onder de naam J. N. Vos vanaf mei 1942 bij Helderman was ondergedoken. J. N. Vos werd opgepakt in Wageningen op 27 oktober 1942.Pieter Cornelis Helderman werd op 20 januari 1944 op straat in Wageningen gearresteerd door de S.D. In afwachting van zijn proces voor het Obergericht te Utrecht werd hij gevangen gehouden in het ‘Oranjehotel’ te Scheveningen. Pieter Cornelis Helderman overleed op 19 april 1944 om 10.30 uur in het Oranjehotel Scheveningen.De Handelsdagschool herdacht de leraar Helderman en de oud- leerlingen die in de oorlogsjaren hun leven hadden verloren met een Gedenksteen. De onthulling vond plaats tijdens de herdenkingsplechtigheid op 4 mei 1951. In 1970 werd de Handelsdagschool in het Noorderplantsoen gesloopt, de Gedenksteen verdween in de gemeenteopslag. Vrijdag 30 maart 2007 werd de Gedenksteen van de Middelbare Handelsdagschool ingemetseld in een muur op de brug aan het Plantsoen bij de Gevangentoren.Pieter Cornelis Helderman staat vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen in Wageningen. Sluiten
Bron: Gemeente-archief Wageningen. Register van overlijden 1944 no. 90. Historische Vereniging Oud-Wageningen. De heer Wollenberg. De heer Woudenberg. Gevangenen in het Oranjehotel.

Geplaatst door vanderwoudehiert op 22 mei 2016

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief