Menu

Henri Joseph Hendrickx

1902 - 1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 42 jaar geworden

Geboren op 09-09-1902 in Swalmen

Overleden op 05-09-1945 in RoermondWebsite onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Henri Hendrickx

Henri Hendrickx dreef samen met zijn broer Jozef de boerderij Schöndeln te Roermond. In 1943 (ca. begin maart) werden de broers Henri en Jozef Hendrickx door de Duitse bezetter gearresteerd wegens hulp aan de vijand (ontsnapte Franse... Lees meer

Henri Hendrickx dreef samen met zijn broer Jozef de boerderij Schöndeln te Roermond.

In 1943 (ca. begin maart) werden de broers Henri en Jozef Hendrickx door de Duitse bezetter gearresteerd wegens hulp aan de vijand (ontsnapte Franse krijgsgevangenen helpen ontvluchten naar Frankrijk). Beiden werden veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. Aanvankelijk hebben ze gevangengezeten in Maastricht en Utrecht, later in Rheinbach (zie bv. gevangenisbriefje Jozef Hendrickx), concentratiekamp Sachsenhausen en tenslotte in een tuchthuis te Bützow. Waarschijnlijk is Jozef overleden in Bützow (waarschijnlijk op 23-04-1945), omdat hij daar vanaf een zeker moment niet meer is gezien door zijn broer. Men heeft nooit met 100 % zekerheid kunnen achterhalen waar en wanneer hij is overleden. Zie ook brief uit Bützow. Het leven in de tuchthuizen en kampen was afschuwelijk; men moest slavenarbeid verrichten (werken in steengroeven en bijna geen voedsel), waarbij vele gevangenen zijn omgekomen.

Op 28-01-45 werd het gezin Hendrickx (en met hen vele anderen) uit hun huizen verjaagd, op transport gesteld naar Friesland. Na een reis van twee weken kwamen ze daar aan en de kinderen werden bij vier verschillende gezinnen in Gaast ondergebracht. Op 30-05-45 keerde het gezin terug op Dirksberg te Roermond.

Op 3 mei 1945 is Henri Hendrickx in Bützow bevrijd door het Sovjetleger.

Op 28-06-45 is hij op Dirksberg teruggekeerd. Zijn gezondheid was zo slecht dat hij op 05-09-45 overleed aan tuberculose en hersenvliesontsteking. Hij ligt begraven op het oude kerkhof aan de Herkenbosscherweg te Roermond.

Bijlagen:

1) Begeleidende brief ministerie van oorlog 12-12-1949 bij het ere-diploma van de Franse Nationale Bond van Oorlogsontvluchten

2) Het ere-diploma van de Franse Nationale Bond van Oorlogsontvluchten (Diploma Union Nationale des Evades) 10-11-47

3) Eervolle vermelding (Citation decision no 2) + onderscheiding: La Croix de Guerre avec Palme van het Franse Ministerie van Defensie (14-01-1949)

4) Oorkonde van generaal De Gaulle, 24-03-48

5) Bidprentje

6) Foto Henri met zijn broer Jozef

7) Brief uit Bützow

8) Gevangenisbriefje Jozef Hendrickx

Sluiten
Bron: Oudste kleinzoon (en naamgenoot) heeft dit in 2000 uitgezocht incl archiefonderzoek in Duitsland

Geplaatst door Henri hendrickx op 03 maart 2018

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Roermond, oorlogsmonument

Plaats:
Roermond

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief