Jan Hendriks

1911-1944

Portretfoto J. Hendriks (1911), foto familie.JPG

Oorlogsslachtoffer

Is 33 jaar geworden

Geboren op 22-05-1911 in Emmen 

Overleden op 17-11-1944 in Zöschen, Landkreis Merseburg, D 



Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Vanuit Amersfoort schreef Jan nog dat hij smachtte naar tabak

Jan Hendriks werd op 22 mei 1911 te Emmen geboren als zoon van Hindrik Hendriks en Maria Seggers.Op 21 februari 1936 trouwde Jan in Gieten met Fennechien Louwres, geboren 26 mei 1915 te Gieten. Fennechien had reeds een dochtertje, Maria, geboren... Lees meer

Jan Hendriks werd op 22 mei 1911 te Emmen geboren als zoon van Hindrik Hendriks en Maria Seggers.

Op 21 februari 1936 trouwde Jan in Gieten met Fennechien Louwres, geboren 26 mei 1915 te Gieten. Fennechien had reeds een dochtertje, Maria, geboren 14-12-1935.
Zij kregen samen nog vier kinderen:
Jan 21-03-1940
Geesje 03-09-1941
Grietje 11-01-1943
Fennechien 27-07-1944

Na hun huwelijk trokken Jan en Fennechien in bij Fennechiens ouders, aan het Nieuwediep 37 in Gieten. Na enige tijd vonden ze eigen woonruimte op het Bonnerveld. Later, nadat Jan Hendriks was opgepakt, is zijn vrouw met de kinderen weer bij haar ouders gaan wonen.

Jan Hendriks was slager en werkte als zodanig in de Exportslachterij van de firma Udema.
Hij had een grondige hekel aan alles wat nazi was en stak dat niet onder stoelen of banken.

Ook zijn sympathie voor het communisme liet Hendrik duidelijk blijken. Niet ongevaarlijk, want van communisten moest het Hitlerregime niets hebben. Getuigen vertelden dat Jan Hendriks, als hij een NSB'er passeerde, luidkeels riep: 'Mussert aan de kant en Stalin aan de wand.'

Eind 1943, begin 1944 werd Jan Hendriks opgeroepen voor de Arbeidsinzet in Duitsland. Hij is ook daadwerkelijk gegaan, maar na enkele maanden, tijdens zijn eerste verlof, is hij prompt ondergedoken. Zijn vrouw Fennechien was op dat moment hoogzwanger van haar vijfde kind.

In juni 1944 werd Jan Hendriks opgepakt tijdens een razzia, gehouden door de landwachters van zijn geboorteplaats Emmen. Van Emmen werd hij naar Zwolle gebracht en vandaar naar een strafkamp in Ommen, waar hij vijf dagen verbleef. Daarna zat hij vier weken in concentratiekamp Amersfoort.

Vanuit Amersfoort schreef Jan naar huis dat hij goed gezond was en smachtte naar tabak. Een mede-gevangene die de kampen overleefde, Harm Jan Hilbrands uit Gasselte, vertelde dat Jan Hendriks een zware roker was die soms het weinige brood dat hij kreeg nog ruilde voor tabak.

Brief van Jan Hendriks vanuit Amersfoort

Deze Hilbrands werd tegelijk met Jan Hendriks op transport gesteld naar Hall in Duitsland. Vanuit daar moesten zij helpen het strafkamp Zöschen te bouwen. En toen dat kamp klaar was, werden zij er zelf in opgesloten.

Het leven in Kamp Zöschen was zeer slecht: zwaar werk, te weinig en slecht voedsel en ernstige mishandelingen door de kampbewakers. Zeer veel gevangenen, vaak toch gezonde, jonge mannen bij aankomst, bezweken na betrekkelijk korte tijd.
Hilbrands vertelde dat de gevangenen elke ochtend, na het appèl, gingen kijken wie er die nacht overleden was. De stoffelijke resten van deze mensen stonden dan gekist op de appèlplaats.

Op een dag in november 1944 was Jan Hendriks één van die overledenen. Hij was op 17 november overleden, vermoedelijk aan de gevolgen van het kampleven. Jan werd 33 jaar.




Het overlijden van Jan Hendriks werd in 1946 in Gieten geregistreerd

In Gieten bleef zijn jonge vrouw Fennechien achter met vijf kleine kinderen. De oudste was pas acht jaar, de jongste nog geen vier maanden. Jan Hendriks heeft zijn jongste dochtertje nooit gezien.

In 1993 is het stoffelijk overschot van Jan Hendrik herbegraven op het ereveld in Loenen.


Sluiten
Bron: Bron: 'Gieten, namen op de steen'. H. Kuik en W. vander Neut-Legemaat, 1994. Uitgave: Stichting Het Drentse Boek

Geplaatst door Wil Legemaat op 30 april 2019

Jan Hendriks staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer A807
J.Hendriks(1).JPG

Monument

Naam:
Gieten, oorlogsmonument

Plaats:
Aa en Hunze

Gieten, oorlogsmonument

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu