Menu

Marien Jacobus Hennink

1913 - 1944

Portret toevoegen?

Klik hier

Slachtoffer van de oorlog

Is 31 jaar geworden

Geboren op 08-03-1913 in Maassluis

Overleden op 15-12-1944 in Den HaagWebsite onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Marien Jacobus Hennink.

Bescherming werd niet geboden. Opdat wij niet vergeten... Adres: Paulus Potterstraat 109 te Den Haag. Locatie van fusillade: Laan van Nieuw Oost-Indië 7 te Den Haag (Bezuidenhout). Wijze van fusillade: zie uitleg na persoonlijke... Lees meer

Bescherming werd niet geboden. Opdat wij niet vergeten...

Adres: Paulus Potterstraat 109 te Den Haag.

Locatie van fusillade: Laan van Nieuw Oost-Indië 7 te Den Haag (Bezuidenhout).

Wijze van fusillade: zie uitleg na persoonlijke documenten.

Locatie laatste rustplaats: Geruimd.

Overige gegevens: Gehuwd met Petronella Koenderman. Zoon van Wilhelm Frederik Hennink en Frederika Francina Roodenburg.

Website-vermelding:

Dodenboek Bezuidenhout

Represaille: fusillade Laan van Nieuw Oost-Indië te Den Haag, 15 december 1944.

In '44 en '45 waren in Den Haag 'wilde' knokploegen actief. De meest gewelddadige knokploeg werd geleid door 'majoor Braddock', schuilnaam voor W.J.K. Kicken.

Deze acties werden niet goedgekeurd door landelijke verzetsorganisatie; Landelijke Knokploegen (LKP). Naast roofovervallen (voornamelijk te eigen bate) met dodelijke afloop op een zwarthandelaar, een juwelier en een postkantoor pleegde de knokploeg van Kicken aanslagen op Duitse soldaten om aan wapens te komen.

Omstreeks 8 december 1944, mogelijk 12 december, werd in Den Haag op de Laan van Nieuw Oost-Indië nummer 13 voor de woning van dr. Slotboom de vaandrig van de Kriegsmarine, Helmut Güse (geboren 31 oktober 1924 te Berlijn) zoon van een Duitse admiraal, doodgeschoten door drie mannen die, aldus C. Leemhuis, de'JJ. met het onderzoek belaste Haagse politiefunctionaris, 'niets met de illegaliteit te maken hadden.' Leider van de knokploeg die verantwoordelijk was voor de aanslag is de heer W.J.K. Kicken, alias ‘Majoor Braddock’. (Kicken zou met een vrouwelijk knokploeglid aan zijn arm op de Laan van NOI hebben gelopen en plotseling naar voren zijn gesprongen en de Duister van achteren hebben neergeschoten) .

De man die in Den Haag over de represailles ging was het hoofd van de Sicherheitspolizei J.H.L. Munt. Munt werd gezien als een gematigde man, en hij had een zekere “sympathie” voor verzetsmensen, die hij zag als dappere, maar misleide idealisten. Deze sympathie heeft uiteindelijk enkele tientallen levens van verzetsstrijders gered. Gewoonlijk werden verzetsstrijders aangewezen als Todeskandidaten voor represailles. Munt leverde echter meermaals geen verzetsstrijders maar gewone misdadigers aan.

Volgens Munt eiste Christiansen (Christiansen was van 29 mei 1940 tot 7 april 1945 Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden (onder hetOberkommando der Wehrmacht) toen dat als represaille twintig illegale werkers zouden worden gefusilleerd en dat op de plek van de aanslag twee huizen zouden worden opgeblazen. De huizennummers 3, 5 en 7 werden vernield en op de ruïnes, voor huisnummer 7, werden op 15 december twaalf personen gefusilleerd: de drie inmiddels opgespoorde en gearresteerde daders, twee Nederlanders die bij de Feldgendarmerie werkzaamheden hadden verricht en met papieren van die Duitse militaire politie allerlei roofovervallen hadden uitgevoerd, en zeven illegale werkers van wie volgens Munt drie of vier door Frank ter beschikking waren gesteld. Munt zou bij die gelegenheid aan de Ortskommandant hebben gevraagd: 'Ist der alte Papa Christiansen noch so scharf auf Erschiessungen?' waarop de Ortskommandant zou hebben geantwoord dat hijzelf en Munt zouden worden opgehangen als er geen represaille werd genomen."

Omwonenden – onder wie de latere cineast Paul Verhoeven, woonachtend op de Gerard van Reijnststraat 7 – werden gedwongen langs de ontzielde lichamen te lopen. De huizen 5 en 7 werden in brand gestoken.


Een bewoner vertelde later aan zijn kleinzoon: 'Op 15 december 1944 moest ik naar het begin van de Laan van NOI. De afdeling gemeentewerken moest daar de resten opruimen die de Duitsers na het doodschieten van onschuldigen hadden achter gelaten.

In totaal bracht Kickens knokploeg vijftien mensen om het leven. Snel na het einde van de oorlog werd hij opgepakt. Tijdens zijn proces eiste Kickens advocate ontslag van rechtsvervolging.'Met Kicken', zei ze, 'staat de hele illegaliteit terecht.' Haar pleidooi had indruk gemaakt op de rechter, Kicken kreeg vierenhalf jaar met aftrek.

Vier jaar na de tragische gebeurtenis werd een plaquette aangebracht. Toen het pand in februari 1972 in andere handen overging om er een chinees restaurant in te vestigen, werd het grondig gerestaureerd en de gedenkplaat weggegooid. Door de reacties in een krant en door opmerkingen van de omwonenden zag de nieuwe eigenaar in dat hij een fout had gemaakt en omdat de oorspronkelijke werktekening nog aanwezig was, kon hij een getrouwe kopie maken.

De 12 slachtoffers:

- Hendrik Johannes van der Wolf

- Leendert van Etten

- Johannes Kop

- David Nicolaas Verburg

- Wilhelmus Arnoldus Quirinus Wanrooij

- Josephus Dirk Noordermeer

- Johannes Cornelis Folkers

- Abraham Johannes Platteel

- Hendrikus Verspeek

- Wilhelmus Johannes Cornelis Maria van der Wee

- Johan Antonie van der Vijver

- Marien Jacobus Hennink

De heer W.J.K. Kicken, alias ‘Majoor Braddock’

Bron: http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/dca0ae37-f966-4b08-a4ad-e85e19212c45: Gemeentepolitie

Laan van NOI en 'monument' voor gefusilleerden op 15 december 1944 (1946)

Bron:

- http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/061675b7-a42b-47c2-9d7c-d9be3669a1c1: Heuvel, Fotopersbureau van den

- http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/4579091a-28c5-4e48-9a93-9f841f5cc0b0: Dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting

Onthulling van een gedenksteen door de heer van Wanrooy, broer van een van de slachtoffers (1948).

Bron: http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/7f8e377d-ce3a-4296-b01f-f808601cfbef: Fotopersbureau van den Heuvel.

Bronnen:

- Haags Gemeentearchief.

- Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog Lou de Jong: Deel 10b 1e helft Het laatste jaar II, blz 397.

- http://www.bb45.nl/uploads/files/downloads/2018_BB45_Bezuidenhoutinverzet-wandeling_toelichting.pdf

- Tekst: Alexander Bary Bronnen: M. van Buuren, 2012, hoofdstuk 14 uit "De afrekening, Ontmaskering van het gewapend verzet"; Dr. L de Jong, 1981, deel 10b uit "Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog"; Persoonlijke website Dhr. A van der Drift; Mars et Historia, Jaargang 16, nr 6, 1982; Dagblad 'Het Vaderland' van 4 en 6 juli 1972 Beeld: Haags Gemeentearchief Eindredactie: Stichting 3 maart '45.

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 15 maart 2018

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief