Menu

Coenraad Adolf Bannink

1890 - 1944

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 53 jaar geworden

Geboren op 31-12-1890 in Deurne en Liessel

Overleden op 24-12-1944 in Kdo. Sangerhausen


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Sterbeurkunde Coenraad Adolf Bannink

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 11 januari 2015

Auschwitz-Birkenau 1944De Nederlandse Roma & Sinti zijn ondergebracht in kampafdeling B IIe, het zogenaamde zigeuner-familiekamp. Dit kamp met Sint & Roma uit alle delen van bezet Europa is een verzameling van 32 stalbarakken, omheind... Lees meer
Auschwitz-Birkenau 1944

De Nederlandse Roma & Sinti zijn ondergebracht in kampafdeling B IIe, het zogenaamde zigeuner-familiekamp. Dit kamp met Sint & Roma uit alle delen van bezet Europa is een verzameling van 32 stalbarakken, omheind door prikkeldraad. Het grootste gedeelte van de bewoners van dit kamp sterft van honger of aan epidemieën, vele anderen worden aan de onmenselijke medische experimenten van dokter Mengele blootgesteld.

In de nacht van 2 op 3 augustus 1944 wordt het zigeunerkamp in Auschwitz-Birkenau opgedoekt. Drieduizend mannen & vrouwen worden vergast. Daaronder zijn ook de Nederlanders die op 19 mei 1944 via Westerbork naar Auschwitz zijn getransporteerd. De mannelijke Sinti & Roma o.a. ook Coenraad Bannink, die nog geschikt worden bevonden om te werken, worden op transport naar het concentratiekamp Buchenwald gezet. Aan de ‘Karteikarte’ van Coenraad Bannink is te zien dat hij op 3 augustus 1944 geregistreerd is in het concentratiekamp.

Dit ‘zigeunertransport’ zoals het wordt genoemd, is het tweede grote transport met Roma & Sinti dat vanuit Auschwitz in Buchenwald aankomt. Onder de 918 mensen bevinden zich vele nationaliteiten. Er zijn 49 Nederlanders bij dit transport, waarvan er zes in de categorie ’zigeuner’, zeven in de categorie Staatenlose ASR en 36 in de categorie ASR Holländer zijn ingedeeld. De afkorting ASR verwijst hier, net als bij de Nederlandse ASR-gevangenen uit 1943, naar de actie Arbeitsscheu Reich uit 1938. Dat deze mensen naast het etiket ‘zigeuner’ ook het etiket ‘asociaal’ en ‘werkschuw’ opgeplakt krijgen, geeft aan hoe sterk de SS bepaalt welke categorie zij komen. In Buchenwald krijgt het hele transport nummers in de serie 74.000. In Buchenwald geldt ’Vernichtung durch Arbeit’. De meesten komen eerst terecht in Block 58 en worden vandaar overgeplaatst naar de verschillende arbeids- en buitencommando’s. Bijna de helft van de zigeuners wordt binnen enkele weken overgebracht naar het buitencommando Mittelbau Dora, de ondergrondse fabriek voor de productie van de lange afstandsraket (V2). Vanuit Dora volgt verder transport naar de werkkampen Ellrich, Harzungen, Klein-Bodungen en naar de verschillende SS-Baubrigades.

Coenraad Bannink gaat naar SS-Baubrigade I/Hohlstedt en moet uiterst zwaar werk verrichten aan het spoor van de Deutsche Reichsbahn bij Sangerhausen. Het is een harde winter in 1944……………………………

Sluiten

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 11 januari 2015

Buchenwald Karteikarte Coenraad Adolf Bannink

Bron: Gedenkstätte Buchenwald Weimar

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 11 januari 2015

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief