Theodorus Augustinus Cornelis van Hest

1919-1940

0

Oorlogsslachtoffer

Is 20 jaar geworden

Geboren op 27-09-1919 in Tilburg 

Overleden op 10-05-1940 in Voorburg 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Waar zijn leven eindigt.

Theo van Hest 1919 - 1940 Theo was geboren in de Hoefstraat op 27 sept. 1919 in Tilburg. Het gezin verhuisde in 1923 naar de Hasseltstraat 20. In de schaduw van de Hasseltse kapel groeide hij op in de parochie Hasselt. Hij ging er naar de... Lees meer

Theo van Hest 1919 - 1940

Theo was geboren in de Hoefstraat op 27 sept. 1919 in Tilburg. Het gezin verhuisde in 1923 naar de Hasseltstraat 20. In de schaduw van de Hasseltse kapel groeide hij op in de parochie Hasselt. Hij ging er naar de kleuterschool en volgde het lager onderwijs. Hij nam er deel aan het verenigingsleven dat sinds 1932 door kapelaan Cox was opgericht onder de naam V.K.C. (Voor Koning Christus). Hij volgde de opleiding tot automonteur.                              Bij de algehele mobilisatie in sept.1938 meldde hij zich voor militaire dienst en werd hij als soldaat ingedeeld bij de 13e Batterij Luchtdoelartillerie op het Vliegveld Ypenburg.

In de nacht van 10 mei 1940 trokken Duitse troepen de Nederlands grenzen over.
De Duitse Luftwaffe vlogen vooruit om strategische doelen met luchtlandingstroe-pen in te nemen. De opdracht was de verdediging ter plaatse te ontregelen, parachutisten te droppen en transporttoestellen te laten landen op de terreinen, die inmiddels door parachuttisten waren veroverd. Eén van die doelen daarvan het vliegveld Ypenburg bij Rijswijk.

De 13e Batterij Luchtdoelartillerie komt in verweer
. Het vliegveld Ypenburg was op een aanval voorbereid. De Batterij lag in stelling 1250 meter van de meest noordelijke punt van vliegveld Ypenburg, in de zuidrand van het park Leeuwenbergh.
Om 10 mei 3.25 u. in de ochtend werd de batterij luchtdoelartillerie gealarmeerd door een melding van vreemde vliegtugen op ongekende hoogte in noordelijke vlogen. Bij het vuurgevecht dat kort nadien volgde sneuvelde Theo, samen met zijn kameraden, in dienst van Koningin en Vaderland.

De lichamen van de omgekomen slachtoffers waren dermate verminkt dat ze ter plaatsen werden begraven.
De familie, met wie Theo gedurende zijn diensttijd middels brieven contact onderhield, hadden geen gelegenheid meer om afscheid te nemen van hun zoon en broer.
In de parochie kerk van de Hasselt werd een uitvaartdienst gehouden voor zijn zielenrust.

Sluiten
Bron: Eigen onderzoek Heemkunde Klein-Hasselt.

Geplaatst door Krelis Swaans op 14 oktober 2024

Monument Voorburg - o.a. Theo van Hest

Theo werd geboren in de wijk Groeseind te Tilburg, groeide op in de wijk Hasselt en woonde op het adres Hasseltstraat 20. Hij bezocht er de lagere school en was actief in het verenigings leven. Als dienstplichtig militair verbleef hij in de Hojel... Lees meer

Theo werd geboren in de wijk Groeseind te Tilburg, groeide op in de wijk Hasselt en woonde op het adres Hasseltstraat 20. Hij bezocht er de lagere school en was actief in het verenigings leven. Als dienstplichtig militair verbleef hij in de Hojel kazerne te Utrecht voor zijn militaire opleiding. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 verloor hij het leven bij de bombardementen van de Duitsers op het vliegveld Ypenburg.

Sluiten
Bron: Archief Heemkunde Klein-Hasselt Tilburg - foto Krelis Swaans email kreathur@gmail.com

Geplaatst door Krelis Swaans op 11 oktober 2024

IMG 8245 Nederlands Oorlogsmonument Oosterbegraafplaats Voorburg

Bidprentje

Voorzijde bidprentje van Theodorus Augustinus Cornelis van Hest.
Bron: Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.

Geplaatst door Color Color op 09 juli 2016

2ac7e17d1499cc3404982a37b8aa21c5 v1

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Waalre, Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat'

Plaats:
Waalre

Waalre, Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat'
Menu