Menu

Willebrordus Hermanus Gregorius Cornelis van den Heuvel

1918 - 1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Slachtoffer van de oorlog

Is 26 jaar geworden

Geboren op 29-09-1918 in Borne

Overleden op 02-03-1945 in VarsseveldWebsite onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Wilhelm van den Heuvel

Willebrordus Hermanus Gregorius Cornelis van den Heuvel – roepnaam Wilhelm – wordt geboren in Borne op 29 september 1918 als zoon van grondwerker Hendrikus van den Heuvel (Nijkerk 1888) en Johanna Kroeze (Tubbergen ca. 1891). Zijn ouders zijn in... Lees meer

Willebrordus Hermanus Gregorius Cornelis van den Heuvel – roepnaam Wilhelm – wordt geboren in Borne op 29 september 1918 als zoon van grondwerker Hendrikus van den Heuvel (Nijkerk 1888) en Johanna Kroeze (Tubbergen ca. 1891). Zijn ouders zijn in 1911 getrouwd. Vader is een rustige man, moeder is streng. Het gezin is rooms-katholiek. Hendrikus overlijdt begin 1926 als zijn zoon zeven jaar is. Wilhelm wordt timmerman. Voor de Nederlandse spoorwegen onderhoudt hij treinsporen.

In juli 1940 verhuist Wilhelm van den Heuvel vanuit Borne naar Amersfoort maar in november is hij weer terug in Borne. Begin 1944 komt hij een vriendinnetje van vroeger tegen: Grada Johanna Kamerink (1918). Zij is geboren op een boerderij in het buurtschap Rectum bij Wierden. Haar moeder is al jong overleden en Grada is vroeg uit huis gegaan omdat haar karakter botst met dat van haar vader. Ze werkt als kamermeisje bij hotel De Leeuw in Almelo. Dat is waarschijnlijk de plek waar ze Wilhelm weer ontmoet. Op 15 juni 1944 – Grada is dan al in verwachting – trouwt het paar. Wilhelm woont op dat moment in de De Ruyterstraat in Borne en Grada trekt in juli bij hem in. Vervolgens verhuist het stel naar Almelo, want daar wordt op 18 november 1944 hun dochter Grada Johanna Hendrika geboren. Begin december woont het gezin op de Lijsterstraat 5 (nu de J.B. van Loghemstraat) in de sociale woningbouw van de arbeiderswijk Witvoetenland. Tegenover hen op Lijsterstraat 6 woont bakkershulp Gerhardus Hendrikus ten Voorde (later samen met hem gefusilleerd). Wilhelm van den Heuvel wordt echter al gauw met pleuritis (een ontsteking van het long- of borstvlies) in het Diaconessenhuis in Almelo opgenomen. De ziekte zelf is niet besmettelijk, maar oorzaken als een longontsteking of acute bronchitis kunnen dat wel zijn. Daarom ligt Wilhelm in een speciaal afgeschermde tent en kan hij zijn dochtertje alleen op afstand zien. Ondanks de aandoening wordt Van den Heuvel op 2 januari 1945 door de Duitse Feldgendarmerie gearresteerd, net als Ten Voorde. In hun naoorlogs dossier staat dat de laatste in het bezit van vuurwapens was en dat beide mannen aan zwarte handel deden. Maar volgens dochter Grada was haar vader geen zwarthandelaar. Hij was juist zeer empathisch en zou in het verzet hebben gezeten. Via het Huis van Bewaring in Almelo belanden Van den Heuvel en Ten Voorde in gevangenis De Kruisberg in Doetinchem.

Op 2 maart 1945 wordt Wilhelm van den Heuvel samen met G.H. ten Voorde en 44 andere (verzets) mannen uit heel Nederland gefusilleerd aan het Rademakersbroek bij Varsseveld in de Achterhoek. Hun dood is een represaille voor het ombrengen van vier Duitse militairen door verzetsgroep De Bark, die in de laatste oorlogswinter z'n hoofdkwartier heeft in een boerderij in buurtschap De Heurne vlakbij Dinxperlo.

Wilhelm van den Heuvel wordt zaterdag 19 mei 1945 begraven op de Rooms Katholieke Begraafplaats in Almelo.

Grada trouwt opnieuw als haar dochter zeven jaar oud is en ze verhuizen naar Rijssen.

Meer lezen? https://de46vanhetrademakersbroek.nl/

Sluiten
Bron: Nationaal Onderduikmuseum in Aalten in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting

Geplaatst door Ina Brethouwer op 10 september 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief