Gerrit den Hoedt
1917-1945
Oorlogsslachtoffer
Is 27 jaar geworden
Geboren op 08-10-1917 in Vlaardingen
Overleden op 30-03-1945 in Pakanbaroe
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Gerrit den Hoedt
Gerrit den Hoedt is als matroos in dienst bij de Rotterdamsche Lloyd. Hij raakt in krijgsgevangenschap in Nederlands-Indië, in een Jappenkamp op Java. Zijn oudere broer Cornelis, ook bij de Rotterdamsche Lloyd in dienst, overkomt hetzelfde. Samen...
Lees meer
Gerrit den Hoedt is als matroos in dienst bij de Rotterdamsche Lloyd. Hij raakt in krijgsgevangenschap in Nederlands-Indië, in een Jappenkamp op Java. Zijn oudere broer Cornelis, ook bij de Rotterdamsche Lloyd in dienst, overkomt hetzelfde. Samen worden ze in 1944 aangewezen om te werk gesteld te worden aan de Pakanbaroe spoorweg op Sumatra.
Het vrachtschip JUNYO MARU wordt op 16 september 1944 in de haven van Batavia geladen met 4.200 Indonesische werkkrachten (Romusha), 1.100 Nederlandse en 1.100 Britse, Australische en Amerikaanse krijgsgevangenen. Daarna vertrekt het schip op dezelfde dag, onder begeleiding van twee Japanse korvetten.
Na passage van de Java Zee en Straat Soenda vervolgt het konvooi haar weg langs de kust van Sumatra.
Op 18 september wordt het schip ontdekt door de Britse onderzeeboot HMS TRADEWIND (LCdr S.L.C. Maydon DSO RN). In de middag vuurt de onderzeeboot vier torpedo’s af op het konvooi en wordt de Junyo Maru enkele seconden na elkaar twee maal geraakt. Het schip zinkt binnen twintig minuten. Het is niet exact duidelijk hoeveel mensen zijn omgekomen bij deze ramp, maar een aanname is 5.620 slachtoffers. Naar verwachting hebben ongeveer 850 mensen de aanval overleefd. De meesten werden opgepikt door de korvetten, sommigen wisten zwemmend of met vlotten en wrakhout de kust van Sumatra te bereiken. Cornelis komt om bij de aanval op de Junyo Maru en krijgt een zeemansgraf. Matroos Gerrit den Hoedt overleeft de aanval, maar overlijdt later als dwangarbeider aan de Pakanbaroe spoorweg op 30 maart 1945 door ziekte en ontberingen.
Sluiten
Bron: Nationaal Archief, inventarisnummer 2.10.50.03, Japanse Interneringskaarten
Geplaatst door Jos Rozenburg op 11 februari 2021
Gerrit den Hoedt
Wordt in september 1944 opgepakt in Batavia. Met de Junyo Maru over gebracht naar Padang maar voor de kust van Sumatra getorpedeerd. Uit zee gevist door de japanners en via Padang naar Pakan Baru gebracht om te werken aan de : dodenspoorlijn". In kamp II overleden aan de gevolgen.
Bron: familie archief den Hoedt
Geplaatst door Gre van Ekelenburg - den Hoedt op 15 november 2017
Gerrit den Hoedt staat ook op monument te:
- Rotterdam, 'Lloyd-monument'
- Arnhem, Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument
- Rotterdam, 'Lloyd-monument'
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen