Lubertus Berend van Huffelen
1917-1945
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Nunspeet Verzet
Overleden op 22 maart 1945 in het Sophia-Ziekenhuis te Zwolle. Bij arrestatie in Veessen op 20 maart neergeschoten bij een vluchtpoging. Naam op monument Van Meurspark te Heerde en vanaf 3 mei 2023 naam op het monument Park 40-45 te Nunspeet.
Bron: Nunspeet Uit de Kunst
Geplaatst door Gerrit Storteboom op 03 januari 2023
De link met Elspeet
Hulde aan meester van Huffelen, die elke week 2 dagen uit Veessen kwam om in Elspeet , aan diegenen uit zijn klas die dit wensten, les te geven. Voor dat doel hield hij zijn kamer in Elspeet aan. De fietstocht was voor hem als onderduiker telkens...
Lees meer
Hulde aan meester van Huffelen, die elke week 2 dagen uit Veessen kwam om in Elspeet , aan diegenen uit zijn klas die dit wensten, les te geven. Voor dat doel hield hij zijn kamer in Elspeet aan. De fietstocht was voor hem als onderduiker telkens een waagstuk. Hij is begin 1945 door de Duitsers bij een razzia in Veessen doodgeschoten (hij zat in de verzetsbeweging). Meester van Huffelen heeft vanaf oktober 1944 aan 17 leerlingen les gegeven.
Sluiten
Bron: het boek met titel "Woar ging jie vroager naor schoele". Het onderwijs in de dorpen Elspeet, Hulsthorst, Vierhouten en Nunspeet, bladzijde 72, 2001 Heemkundige vereniging Nuwenspete, Nunspeet.
Geplaatst door Henk van Asselt op 25 september 2016
Lubertus Berend (Bertus) van Huffelen
Lubertus Berend (Bertus) van Huffelen zat samen met zijn broers en vader in de verzetsgroep van Ds. Buenk. Nadat zijn school in Elspeet waar hij onderwijzer was door de Duitsers in beslag was genomen was hij naar huis teruggekeerd. Op 21 maart...
Lees meer
Lubertus Berend (Bertus) van Huffelen zat samen met zijn broers en vader in de verzetsgroep van Ds. Buenk. Nadat zijn school in Elspeet waar hij onderwijzer was door de Duitsers in beslag was genomen was hij naar huis teruggekeerd. Op 21 maart 1945 kwamen de Duitsers opnieuw voor een razzia naar Veessen. Bertus was onderweg om de plaatselijke onderduikers voor de razzia te waarschuwen en trachtte daarna zelf te vluchten. Op de IJsseldijk werd hij door de Duitsers aangehouden. Zijn verzoek om thuis een jas te mogen halen werd hem noodlottig. Thuisgekomen en zijn jas aantrekkend ontdekte hij een aantal exemplaren van het illegale Trouw in zijn jas. Bertus probeert in paniek te vluchten. Een Duitser schiet hem tien meter van zijn huis tijdens zijn vluchtpoging in de onderbuik. Zijn moeder die op het schieten naar buiten komt wordt door diezelfde Duitser in haar rechterhiel geschoten. Op dat moment komt zijn vader aan fietsen. Politieman Van Huffelen wordt door dezelfde Duitser ontwapend. Samen met zijn vader en nog enkele arrestanten wordt Bertus zwaar gewond op een platte boerenwagen naar Zwolle gebracht. In Wijhe aan de overkant van Veessen werd de zwaar gewonde Bertus door de commandant van de Grüne Polizei verhoord nadat zij hem de trappen hebben opgesleept naar een bovenverdieping. Bertus overleed op 22 maart ‘s avonds laat aan zijn verwondingen in het gevangenishospitaal te Zwolle. Bertus werd in Zwolle begraven. Na de oorlog is hij herbegraven op de begraafplaats van Veessen. Van Huffelen sr werd in het huis van Bewaring opgesloten en is enkele dagen later vrijgelaten.
Sluiten
Bron: Boek met titel "Rondom de pastorie van Veessen,
Geplaatst door Henk van Asselt op 25 september 2016