Charles James Courtneij Hugenholtz

1915-1942

0

Oorlogsslachtoffer

Geboren op 23-03-1915 in Borculo 

Overleden op 07-1942 in Nabij Gibraltar 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Charles Hugenholtz

Charles James Courtney Hugenholtz wordt geboren op 23 maart 1915 in Borculo als zoon van Charles James Hugenholtz (directeur elektriciteitsmaatschappij) en Anna Kirstine Madsen (geboren in Denemarken). De ouders zijn in 1909 in Apeldoorn getrouwd.... Lees meer

Charles James Courtney Hugenholtz wordt geboren op 23 maart 1915 in Borculo als zoon van Charles James Hugenholtz (directeur elektriciteitsmaatschappij) en Anna Kirstine Madsen (geboren in Denemarken). De ouders zijn in 1909 in Apeldoorn getrouwd. Na Charles worden in 1916 en 1920 nog twee zoons geboren, Jörgen en Matthew.

De vader overlijdt in 1933, 53 jaar oud. Vanaf 1933 studeert Charles aan de Technische Hogeschool in Delft. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is hij samen met zijn vriend Jan van Blerkom (geb. 1918) lid van de verzetsorganisatie onder leiding van professor Schoemaker. Deze groep houdt zich bezig met spionage en sabotage en werkt samen met de verzetsgroep onder leiding van professor Mekel, eveneens hoogleraar in Delft. De groep Mekel wordt verraden door de negentienjarige Hugo de Man die notabene lid is van deze verzetsgroep. Hugenholtz en Van Blerkom ontspringen de dans als de overige leden van de verzetsgroep Mekel worden gearresteerd. Jan van Blerkom gebruikt vanaf dat moment zijn alias Jan Verhagen. Hugenholtz houdt zijn eigen naam en blijft gewoon thuis wonen. Hij duikt pas onder als het arrestatieteam op zijn stoep staat.

Als De Man wordt vrijgelaten door de Duitsers besluiten Hugenholtz en Van Blerkom deze verrader uit de weg te ruimen. Dat gebeurt op 24 augustus 1941. Beiden worden gezocht door de Duitsers en er staat een prijs op hun hoofd van 5000 gulden. Veel studentenhuizen worden doorzocht door de Duitsers die daarbij allerlei studenten oppakken en naar het Oranjehotel in Scheveningen brengen. Beide mannen kunnen uit handen van de Duitsers blijven. Maar een groot deel van hun vlucht is vanaf dat moment in nevelen gehuld voor hun familie en vrienden.

Jan van Blerkom is jarenlang lid van de Delftse roeivereniging. In november1941 vaart hij samen met Dirk van Swaay per kano naar Engeland. Ze komen daar nooit aan. Van Swaay spoelt later aan in Noordwijk. Waarschijnlijk zijn de twee in handen gevallen van een Duitse patrouille.

Charles Hugenholtz bereikt Barcelona waar hij in juli 1942 aan boord gaat van een schip naar Brazilië. Het is zijn bedoeling in Gibraltar van boord te gaan en zich daar samen met een paar andere Nederlandse mannen bij het Britse leger te melden. Vanwege diplomatieke redenen moet hij aan boord blijven. Sommigen springen van boord waarna de Britse marine hen redt. Hugenholtz haalt nog even iets op en springt te laat. Het Britse schip is dan al te ver weg zodat hij verdrinkt in de Middellandse Zee.

De twee verzetsleiders prof.dr.ir. J.A. Mekel en prof. Ir. R.L.A. Schoemaker worden gefusilleerd op 3 mei 1942 in Sachsenhausen.

De naam van C.J.C. Hugenholtz staat vermeld op de gedenkplaat in de aula van de TU Delft aan het Merkelpark onder het jaartal 1942.

Sluiten
Bron: Annie Huisman-van Bergen: “De vervolgden, jacht op twee Delftse studenten” 1999, TU Delft

Geplaatst door Ina Brethouwer op 17 oktober 2021

Hugenholtz

Charles Hugenholtz was, evenals Jan van Blerkom, reeds vroeg een belangrijk medewerker van de groep Schoemaker. Beide schijnen een aandeel te hebben gehad aan het uit de weg ruimen van de verrader De Man op 24 augustus 1941; op het aanbrengen van... Lees meer
Charles Hugenholtz was, evenals Jan van Blerkom, reeds vroeg een belangrijk medewerker van de groep Schoemaker. Beide schijnen een aandeel te hebben gehad aan het uit de weg ruimen van de verrader De Man op 24 augustus 1941; op het aanbrengen van beide verdachten werd door de Duitse politie een som van 5000 gulden gesteld. Hugenholtz slaagde erin in 1942 Spanje te bereiken en met een Spaans schip vanuit Barcelona naar de West te vertrekken. Begin juli ligt het schip op de reede van Gibraltar; enkele Britse officieren komen aan boord om een official over te nemen. Van deze gelegenheid maken vier Hollanders gebruik om een afspraak te maken. Nadat de Engelsen van boord zijn gegaan en het Spaanse schip zijn reis vervolgt, blijft het Engelse oorlogsschip met gestreken sloep volgen. Plotseling rennen de vier Hollanders in badpak naar het achterdek en springen over boord. Zij worden onmiddellijk opgepikt door de inmiddels gestreken sloep van de Engelsen. Grote paniek onder de Spaanse bemanning. Na veel ronddraaien en seinen besluit de kapitein tot opluchting van de emigrerende vreemdelingen door te varen. Twintig minuten later vaart een snelle Engelse Corvet vlak langs de achtersteven, weer twee Hollanders over boord. Het Spaanse schip vaart nu door. Op Curacao vernemen de Hollandse passagiers, dat de twee Hollandse jongens niet zouden zijn gered. Charles Hugenholtz vond de dood in het zachte blauwe water van de Middellandse zee. Sluiten
Bron: Gedenkboek van het verzet der Delftsche studenten en docenten gedurende de jaren 1940-1945.

Geplaatst door Martin Spaans op 17 september 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu