Hendrikus Marinus Immig

1917-1945

IMG 0398

Oorlogsslachtoffer

Is 27 jaar geworden

Geboren op 19-07-1917 in Amsterdam 

Overleden op 04-01-1945 in Hoorn Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Neef Henny

AchtergrondHenny Immig diende tijdens de mobilisatie in 1939 in het 7e Regiment Infanterie. Bij de Duitse inval in de meidagen van 1940 vocht hij bij Amersfoort. Na de capitulatie werkte hij weer in de stoffenzaken van zijn vader in Amsterdam,... Lees meer

Achtergrond

Henny Immig diende tijdens de mobilisatie in 1939 in het 7e Regiment Infanterie. Bij de Duitse inval in de meidagen van 1940 vocht hij bij Amersfoort. Na de capitulatie werkte hij weer in de stoffenzaken van zijn vader in Amsterdam, waar hij zich vooral met de inkoop bezighield.

Toen hij zich in mei 1943 als voormalig militair moest melden voor terugvoering in Duitse krijgsgevangenschap, weigerde hij en dook onder.

Verzetsactiviteiten

In september 1944 werd Immig groepscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in Amsterdam Zuid. Hij was betrokken bij het vervoer, soms in haringkarren, van gedropte wapens van de rand van Amsterdam naar bergplaatsen in het centrum van de stad.

Arrestatie en moord

Op verzoek van Immig trad J.A. Jong Baw begin november 1944 tot de BS toe. Hij bleek een provocateur en een informant van de Sicherheitspolizei te zijn. Hij verraadde Immig die op 18 december 1944 bij zijn ouders werd gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans.

Op 4 januari 1945 werd hij met vier anderen in Hoorn gefusilleerd. Het betrof een represaille voor de liquidatie van de NSB-er en Landwachter Herlé die ook een V-mann bleek te zijn. Een V-mann is een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden. Met zijn lotgenoten werd Immig begraven in de duinen bij Overveen.

Sluiten
Bron: Tekst van Eerebegraafplaats Bloemendaal door (achter)nicht van H.M. Immig

Geplaatst door Mariëtte Brink op 17 september 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Hoorn, monument bij de Grote Kerk

Plaats:
Hoorn

Hoorn, monument bij de Grote Kerk
Menu