Abraham Jacobson

1886-1943

0

Oorlogsslachtoffer

Is 57 jaar geworden

Geboren op 01-03-1886 in Rotterdam 

Overleden op 19-11-1943 in Vught Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Abraham Jacobson

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten... Adres: Theresiastraat 167 te Den Haag (Bezuidenhout). Hier woonde Abrahama Jacobson met zijn vrouw. Abraham Jacobson was een zoon van Joseph Jacobson en Rosette van der Borg. Beroep:... Lees meer

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten...

Adres: Theresiastraat 167 te Den Haag (Bezuidenhout). Hier woonde Abrahama Jacobson met zijn vrouw. Abraham Jacobson was een zoon van Joseph Jacobson en Rosette van der Borg.

Beroep: vertegenwoordiger.

Locatie van overlijden: SS-concentratiekamp Vught (NLD).

Wijze van overlijden: standrechterlijk neergeschoten.

Locatie laatste rustplaats: Onbekend.

Abraham is van joodse afkomst en is dus verplicht om de gele davidster te dragen. Regelmatig doet Abraham deze ster af om vrij te kunnen reizen. Hij vervoert tijdens deze reizen vervalste persoonsbewijzen voor joden. Op 10 maart 1943 wordt Abraham gearresteerd omdat hij de davidster niet draagt. Hij wordt naar het Oranjehotel gebracht in Scheveningen en verblijft daar tot augustus 1943. Dan wordt Abraham naar Vught gebracht waar tewerk werd gesteld bij het Philips Kommando. Op 19 november 1943 wordt Abraham gefusilleerd omdat hij uitlatingen zou hebben gedaan over Duitsers en NSB-ers. Een ander bron vermeld dat hij een bewaker had gevraagd of hij even naar de wc mocht. Nadat de bewaker toestemming had gegeven zou Abraham neergeschoten hebben. Zwakte van hart en bloedvaten, pneumonie zou als 'officiele' doodsoorzaak worden genoteerd.

Overige gegevens:

Bron: joods monument, digitaal stamboom Den Haag, Scheveningen 1940-1945 de slachtoffers en hun wereld (André van Kruijssen) en Nationaal Monument Kamp Vught.

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Bezuidenhout

Onderscheidingen:

Niet traceerbaar. Op zoek naar nabestaanden, gaarne contact.

Bron: Bureau Decoraties, Ministerie van Defensie.

Bron: Haags Gemeentearchief.

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 20 februari 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu