Cornelis Lucas de Jong

1921-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 23 jaar geworden

Geboren op 26-07-1921 in Bergentheim 

Overleden op 03-05-1945 in Wöbbelin, Landkreis Ludwigslust 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Portret Kees de Jong

Geplaatst door Ina Brethouwer op 29 november 2021

Kees de Jong uit Bergentheim

Kees de Jong werd geboren op 26 juli 1921 in Bergentheim als zoon van opperwachtmeester der Rijkspolitie in Bergentheim Anne de Jong en Jeannette de Jong-Snel. De ouders waren getrouwd in 1919 en kregen ook een zoon Lucas en dochter Riek. Het... Lees meer

Kees de Jong werd geboren op 26 juli 1921 in Bergentheim als zoon van opperwachtmeester der Rijkspolitie in Bergentheim Anne de Jong en Jeannette de Jong-Snel. De ouders waren getrouwd in 1919 en kregen ook een zoon Lucas en dochter Riek. Het gezin woonde aan de Stationsweg in Bergentheim. Kees werd ambtenaar PTT. Op 1 december 1944 werd hij gearresteerd vanwege zijn verzetsactiviteiten. Het was vooral zijn vader (door iedereen veldwachter De Jong genoemd) die een veelheid van verzetsdaden tegen de Duitse bezetter verrichtte. Hij zorgde voor joodse en niet-joodse onderduikers en gestrande piloten van neergeschoten geallieerde vliegtuigen.

Op 3 mei 1945 overleed Cornelis Lucas (Kees) de Jong in het Duitse concentratiekamp te Wöbbelin. Dat was de dag waarop, wrang genoeg, het kamp door Canadese troepen zou worden bevrijd. Op 22 september 1949, ruim vier jaar na zijn overlijden, werd zijn lichaam herbegraven op de begraafplaats in Bergentheim. Het Sallands Volksblad schreef hierover:

“Donderdag 22 dezer vond te Bergentheim onder grote belangstelling de herbegrafenis plaats van de illegale werker C.L. de Jong, die op 3 mei 1945 in het Duitse concentratiekamp ‘Wöbbelin’ was overleden. De familie en genodigden waren samengekomen in het Hervormd jeugdgebouw, waar een rouwdienst gehouden werd, geleid door Ds. Dijkhuis van Aalten (in de bezettingstijd alhier). Hierna werd de stoet opgesteld. Vele belangstellenden van heinde en ver gekomen, volgden de baar, die met vele kransen en bloemen was bedekt. Hij werd begraven naast het graf van zijn vader Anne de Jong en aan de andere kant het massagraf van zijn gevallen medestrijders. Eerst werd het woord gevoerd door een lid van de voetbalclub H.V.C. uit Ommen, waarvan de overledene lid was geweest. Vervolgens sprak iemand uit Zwolle namens het hoofdbestuur der P.T.T. bij welk bedrijf Kees voorheen werkzaam was. Spreker gewaagde van trouwe plichtsbetrachting. Namens het gemeentebestuur van Hardenberg sprak burgemeester Van Oorschot een kort woord van deelneming tot de familie”.

De gezamenlijke graven van Kees en zijn ouders op de begraafplaats in Bergentheim, naast die van de in Varsseveld op 2 maart 1945 gefusilleerde Bergentheimse verzetsstrijders, symboliseert hun plaats in het verzet en de onverbrekelijke band tussen Kees en zijn ouders.

In 2019 werd in Bergentheim een straatnaam vernoemd naar vader en zoon: De Jongstraat.

Sluiten
Bron: Geheugen van Hardenberg, Sallands Volksblad.

Geplaatst door Ina Brethouwer op 29 november 2021

Krantenknipsel

C.L. de Jong
Bron: Trouw 22-05-1945

Geplaatst door Wulfert Hop op 12 augustus 2020

A51bb51d8ba991e6dd334a7e3be8fc75 v1

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu