Daniël Joseph
1907-1944
Portret toevoegen?
Klik hierOorlogsslachtoffer
Is 37 jaar geworden
Geboren op 14-01-1907 in Galala
Overleden op 27-07-1944 in Omgeving Bodjonegoro
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Daniel Joseph, KM-matroos in hart en ziel, boog niet voor de Japanse Kempeitai
Als matroos 1 bij de Koninklijke Marine in Nederlands-Indië diende Daniel Joseph met plichtsgetrouw op Hr. Ms. Serdang, een torpedowerkschip ter ondersteuning van onderzeeboten.
Na de capitulatie van Nederlands-Indie begin maart 1942 keerde hij terug naar Soerabaja waar zijn vrouw Magdalena Patty, met wie hij in concubinaat leefde in een huis aan de Kebalen Wetan GG II woonde. Vastberaden beloofde hij haar: "Nooit wens ik mij aan de Jappen over te geven".
Korte tijd later werd Daniel Joseph op de proef gesteld. Hij ontving een oproep voor internering op het gemeentehuis in Soerabaja. Overvolle interneringskampen dwongen de Japanners hem echter naar huis te sturen, in afwachting van een tweede oproep die uitbleef.
Ondanks deze dreiging sloot Daniel Joseph zich aan bij de Kei-Bo-Dan, een Japanse organisatie die fungeerde als hulppolitie. Dit was echter een dekmantel. In de tussentijd hadden ex-marinepersoneel bestaande uit Ambonezen in Soerabaja een geheime verzetsgroep opgericht, die deel uitmaakte van een netwerk genaamd CORSICA, zie ook Abraham Syaranamual, Ambonees en bankwerker bij het Marine Etablissement in Soerabaja MES en ook betrokken bij de Vuurpijlaffaire
125 vuurpijlen werden verdeeld onder de leden van zijn Verzetsgroep met de dringende opdracht: steek ze af bij het eerste luchtbombardement.
De langverwachte luchtraid kwam in de nacht van 21 op 22 jun 1943 i. Geallieerde bommenwerpers vanuit Noord-Australië verlichtten de hemel boven Soerabaja met explosies. Nog twee nachtelijke luchtraids zouden volgen.
De Japanners waren vernederd, ze hadden gezichtsverlies geleden. De gevreesde Kempeitai zwoer wraak. Op 25 december 1943, terwijl christenen in Soerabaja Kerstmis vierden, werden alle Amboneze leden van de Kei-Bo-Dan in Daniel Jospeh’s wijk opgepak, hijzelf inbegrepen.
Josias Muskita, de tot nu toe enige bekende overlevende van de Vuupijlaffaire verklaarde dat hij in de Werfstraat- of Kalisosokgevangenis de cel deelde met Daniel Joseph. Op een dag kreeg deze extra eten wat meestal de voorbode was van een komende excecutie.
Zijn moedige strijd tegen de bezetter eindigde in een oorverdovende stilte. Magdalena Patty, zijn weduwe, bleef achter met de pijn van haar verlies.
In zijn persoonsdossier bij de Oorlogsgravenstichting staat bij bijzonderheden vermeld:
- Behoorde tot de Vuurpijlaffaire
- Naaste familie: weduwe M. Joseph-Patty
Magdalena's Patty officiële erkenning voor de verzetsdaden van haar man bleef uit, maar zijn moed en onbaatzuchtige offer leven voort in de geschiedenis.
Geplaatst door Peter van den Broek op 23 juni 2024