Johannes van Kempen

1924-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 20 jaar geworden

Geboren op 24-09-1924 in Noordwijk 

Overleden op 05-02-1945 in Amersfoort 



Afbeeldingen

Afbeelding toevoegen?

Klik hier

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Als gevangene bij represaille geëxecuteerd

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is Jan van Kempen 15 jaar. Hij woont dan in Voorhout, maar wordt gevangen genomen en in Kamp Amersfoort geplaatst. Als represaille voor een verzetsactie executeren Duitse soldaten op 5 februari 1945 twintig... Lees meer

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is Jan van Kempen 15 jaar. Hij woont dan in Voorhout, maar wordt gevangen genomen en in Kamp Amersfoort geplaatst. Als represaille voor een verzetsactie executeren Duitse soldaten op 5 februari 1945 twintig mensen, onder wie de dan 20-jari geJan van Kempen.

Jan van Kempen wordt in Noordwijk geboren, maar in 1926, als hij 2 jaar is verhuist het gezin naar Noordwijkerhoek. Vader Jan en moeder Johanna Mourits krijgen eerst aan de Noordwijkse kan drie kinderen en als ze naar de Voorhoutse kant van de brug over de Leidsevaart zijn verhuisd, volgen er nog drie.

Tijdens de oorlog zijn aan de overkant van het water bunkers en loopgraven (het Neue Landfront, de 2e verdedigingslinie als een invasie op de Nederlandse kust plaats vind). Onder de brug over de Leidsevaart zijn explosieven aangebracht. Dit geeft onrust en wat wordt gevreesd, gebeurd ook. Op 5 januari 1943 kokmt een Duitser langs die roep "alles mus plat". Het gezin moet hun huis uit en betrekt een huisje aan de Bartholomeuskerk.

De bijnaam van Jan zijn vader is Jan Kemp. Om een centje bij te verdienen houdt hij zich bezig met clandestien slachten. De jonge Jan is volgens zijn moeder chauffeur, hoewel in de officiele documenten staat dat hij kapper is, mogelijk is dit een vergissing. Hij wordt in november 1944 voor zwarte handel gearresteerd in de Haarlemmermeer. Ook heeft hij een pistoo op zak, via de Amsterdamse gevangennis op de Weteringschans komt hij in Kamp Amersfoort terecht.

Begin februari blaast een Amersfoortse knokploeg het hoofdseinhuis bij de Barchman Wuytierslaan te Amersfoort op. Terwijl ze teruggaan naar huis staan ze plotseling oog in oog met 3 Duitsers, die door de knokploeg worden gedood. Als represaille worden 18 gevangenen uit Kamp Amersfoort (waaronder Jan van Kempen) en 2 toevallige voorbijgangers op de Barchman Wuytierslaan ter hoogte van huisnummers 40 en 42 geëxecuteerd. Op nummer 40 hangt een groot herinneringsboord met alle namen; 'zij vielen ten offer aan de wraak zij offerden zich op  voor de vrijheid.

De 20 worden provisorisch begraven op begraafplaats de Rusthof in Amersfoort. Jan wordt later herbegraven op het Ereveld Loenen in graf 262. Hij is vermeld op de erelijst van gevallenen 1940-1945.

Sluiten
Bron: 'Opdat we niet vergeten' Oorlogsslachtoffers verbonden met Voorhout

Geplaatst door johan van Houten op 17 februari 2025

Johannes van Kempen staat ook op monument te:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer B262
J.v.Kempen(1).jpg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Amersfoort, monument aan de Barchman Wuytierslaan

Plaats:
Amersfoort

Amersfoort, monument aan de Barchman Wuytierslaan

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu