Arie Kiesling

1885-1944

1413745115.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 59 jaar geworden

Geboren op 02-07-1885 in Anna Paulowna 

Overleden op 23-11-1944 in Aurich-Engerhafe, Neuengamme 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Arie Kiesling

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 19 oktober 2014

1413745115

Verhaal door Hanny Kiesling

Arie Kiesling was mijn grootvader, de vader van mijn vader, en woonde in Den Helder. Toen hij in de zomer van 1944 door de Duitsers opgepakt werd was hij getrouwd en had hij 3 kinderen waarvan mijn vader de jongste was, 10 jaar oud. De reden van... Lees meer
Arie Kiesling was mijn grootvader, de vader van mijn vader, en woonde in Den Helder. Toen hij in de zomer van 1944 door de Duitsers opgepakt werd was hij getrouwd en had hij 3 kinderen waarvan mijn vader de jongste was, 10 jaar oud. De reden van de arrestatie van mijn grootvader was dat zijn vrouw, mijn grootmoeder, bij haar broer thuis in de kelder naar de Nederlandse radiozender luisterde om berichten te vernemen over de komende invasie. Ook een buurman kwam er naar de radio luisteren. Het luisteren naar de radio was streng verboden door de Duitsers. De broer van mijn oma (Klaas Glim) die de radio thuis had, had een dochter van 17 jaar, Anna. Zij had verkering met een Duitse soldaat en had een foto van hem op haar kamer gehangen. Toen haar vader daar achter kwam was hij boos en ook bang dat de radio ontdekt zou worden. Hij zei haar de relatie met de Duitser te verbreken en verbood haar verdere omgang met deze soldaat . Anna werd opstandig en uit wraak stapte zij naar de Duitse politie en gaf aan dat haar vader een radio in huis had en dat hij en mijn grootmoeder en een buurman ook kwamen luisteren. Diezelfde nacht zijn haar eigen vader Arie Glim, de buurman Kees Kloosterman en mijn grootvader Arie Kiesling gearresteerd en afgevoerd. Op 10 augustus 1944 kwamen zij aan in het doorgangskamp Amersfoort in Nederland en na twee maanden werden ze op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme. Op datzelfde transport zaten ook de mannen uit Putten. Vele gevangenen werden van daaruit overgeplaatst naar subkampen en mijn grootvader kwam uiteindelijk terecht in kz Engerhafe Aurich. Hij is waarschijnlijk bij de eerste gevangenen van het kamp geweest. Arie Kiesling is in Kamp Engerhafe overleden op 23 november 1944 op 59-jarige leeftijd. Kees Kloosterman is in kamp Sandbostel terecht gekomen en Klaas Glim in Ladelund. De verraadster, nicht Anna, is na de bevrijding opgepakt en kaalgeschoren en in de gevangenis gezet wegens verraad. Zij kreeg 20 jaar gevangenisstraf (zie krantenartikel) maar werd na drie jaar alweer vrijgelaten, veel gevangenen kregen gratie toen Koningin Juliana aan de macht kwam. Anna heeft zich nooit meer in Den Helder laten zien en is uit de familie verdwenen met de last op haar schouders dat ze drie mensen de dood ingejaagd had. Ook dit heb ik uitgezocht, waar was zij gebleven? Toen ik haar eindelijk vond was zij twee jaar daarvoor overleden, ze woonde ver van haar geboortestad en de stad van mijn familie. Ze was weduwe en de familie van haar man heeft haar verzorgd tot haar dood. Ze zeiden dat zij een zeer sociale en vriendelijke vrouw was, een goed mens. Ze hebben nooit iets geweten van haar oorlogsverleden en ik heb het ze ook niet verteld. Sluiten
Bron: https://monument.vriendenkringneuengamme.nl/person/402467/arie-kiesling/

Geplaatst door Digitaal Monument Neuengamme op 27 maart 2018

Grootvader hield veel van dieren. Dat zit nog steeds in de familie.

Geplaatst door Hanny Kiesling op 29 maart 2015

1427629523
Rouwadvertentie na overlijdensbericht van het Rode Kruis.

Geplaatst door Hanny Kiesling op 29 maart 2015

Deel transportlijst Kamp Amersfoort naar Kamp Neuengamme.

Geplaatst door Hanny Kiesling op 29 maart 2015

1427629078
Kaart uit kamp Amersfoort waarin wordt aangegeven dat Arie Kiesling op 11-10-1944 op transport naar Neuengamme ging.

Geplaatst door Hanny Kiesling op 29 maart 2015

1427628854
VEREIN GEDENKSTÄTTE KZ ENGERHAFE AURICH Deze vereniging wil heel graag contact met familieleden van slachtoffers die in concentratiekamp Engerhafe Aurich omgekomen zijn.
Bron: http://www.gedenkstaette-kz-engerhafe.de/nl/dokumentation_nl.html

Geplaatst door Hanny Kiesling op 29 maart 2015

Geplaatst door Hanny Kiesling op 29 maart 2015

Dit briefje is als enige aangekomen bij de familie. Waarschijnlijk geschreven in een gevangenis in Amsterdam voor de mannen naar kamp Amersfoort werden afgevoerd.

Geplaatst door Hanny Kiesling op 29 maart 2015

De berechting van het nichtje die het verraad gepleegd had.

Geplaatst door Hanny Kiesling op 29 maart 2015

Arie Kiesling was mijn grootvader, de vader van mijn vader, en woonde in Den Helder. Toen hij in de zomer van 1944 door de Duitsers opgepakt werd was hij getrouwd en had hij 3 kinderen waarvan mijn vader de jongste was, 10 jaar oud. De reden van... Lees meer
Arie Kiesling was mijn grootvader, de vader van mijn vader, en woonde in Den Helder. Toen hij in de zomer van 1944 door de Duitsers opgepakt werd was hij getrouwd en had hij 3 kinderen waarvan mijn vader de jongste was, 10 jaar oud.

De reden van de arrestatie van mijn grootvader was dat zijn vrouw, mijn grootmoeder, bij haar broer thuis in de kelder naar de Nederlandse radiozender luisterde om berichten te vernemen over de komende invasie. Ook een buurman kwam er naar de radio luisteren. Het luisteren naar de radio was streng verboden door de Duitsers.

De broer van mijn oma die de radio thuis had, had een dochter van 17 jaar, Anna. Zij had verkering met een Duitse soldaat en had een foto van hem op haar kamer gehangen. Toen haar vader daar achter kwam was hij boos en ook bang dat de radio ontdekt zou worden. Hij zei haar de relatie met de duitser te verbreken en verbood haar verdere omgang met deze soldaat.

Anna werd opstandig en uit wraak stapte zij naar de Duitse politie en gaf aan dat haar vader een radio in huis had en dat hij en mijn grootmoeder en een buurman ook kwamen luisteren. Diezelfde nacht zijn haar eigen vader Arie Glim, de buurman hr. Kloosterman en mijn grootvader Arie Kiesling gearresteerd en afgevoerd.

Op 10 augustus 1944 kwamen zij aan in het verschrikkelijke doorgangskamp Amersfoort in Nederland en na twee maanden werden ze op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme. Op datzelfde transport zaten ook de mannen uit Putten. Vele gevangenen werden van daaruit overgeplaatst naar subkampen en mijn grootvader kwam uiteindelijk terecht in kz Engerhafe Aurich. Hij is waarschijnlijk bij de eerste gevangenen van het kamp geweest. Arie Kiesling is in Kamp Engerhafe overleden op 23 november 1944 op 59-jarige leeftijd.

De verraadster, nicht Anna, is na de bevrijding opgepakt en kaalgeschoren en in de gevangenis gezet wegens verraad. Zij kreeg 20 jaar gevangenisstraf (zie krantenartikel) maar werd na drie jaar alweer vrijgelaten, veel gevangenen kregen gratie toen Koningin Juliana aan de macht kwam.

Anna is uit de familie verdwenen met de last op haar schouders dat ze drie mensen de dood ingejaagd had. Ook dit heb ik uitgezocht, waar was zij gebleven? Toen ik haar eindelijk vond was zij twee jaar daarvoor overleden, ze woonde ver van haar geboortestad en de stad van mijn familie. Ze was weduwe en de familie van haar man heeft haar verzorgd tot haar dood. Ze zeiden dat zij een zeer sociale en vriendelijke vrouw was, een goed mens. Ze hebben nooit iets geweten van haar oorlogsverleden.

Sluiten

Geplaatst door Hanny Kiesling op 29 maart 2015

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Categorieën

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu