Cornelis Kleinjan

1921-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 23 jaar geworden

Geboren op 09-02-1921 in Rotterdam 

Overleden op 28-10-1944 in Chaam 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

De trieste Bevrijdingsdag van Cornelis Kleinjan

Nee, na de oorlog werd er niet veel meer over Cornelis (Cor) Kleinjan gepraat. Moeder Kleinjan verbeet haar verdriet, al was ze de rest van haar leven anti-Duits. Die rotmoffen hadden haar jongen afgenomen. Als ze later op een terrasje wat zat te... Lees meer

Nee, na de oorlog werd er niet veel meer over Cornelis (Cor) Kleinjan gepraat. Moeder Kleinjan verbeet haar verdriet, al was ze de rest van haar leven anti-Duits. Die rotmoffen hadden haar jongen afgenomen. Als ze later op een terrasje wat zat te drinken en ze hoorde Duits in haar buurt, dan maakte ze snel dat ze weg kwam. Ze wilde niets met Duitsers te maken hebben, de taal niet meer horen. Veel later kreeg een neef van Cor belangstelling voor wat er met hem gebeurd was. Hij wist niet beter dan dat oom Cor in de oorlog in Chaam (Noord Brabant) was omgekomen en daar nog begraven lag. Hij ontdekte dat oom Cor niet meer daar, maar op het Ereveld Loenen was begraven. En hij ontmoette mevrouw De Bruyn-Oomen, de inmiddels hoogbejaarde dochter van Piet en Adriana Oomen. Zij wist meer over Cor te vertellen.

Cor Kleinjan was de middelste van drie broers, geboren in 1921. Een gewoon gezin. Vader was conciërge bij Copra, een aan het Haringvliet gevestigd bedrijf. Het gezin woonde bij het kantoor van dat bedrijf. Dat was in Rotterdam best een beetje stand. Het kan niet anders dan dat de meidagen van 1940 er bij de familie Kleinjan fors hebben ingehakt. Het bombardement maakte van Rotterdam een geknakte, maar niet gebroken stad. Duitsgezindheid lag daar niet voor de hand, ook bij Cor niet. Op een gegeven moment nam hij de vlucht naar Chaam. De een vertelt dat hij een radio zou hebben verduisterd, de andere dat hij onderdook om aan de Arbeitseinsatz te ontsnappen. Wat ook de reden was, Cor werd de twaalfde onderduiker op de boerderij van Piet en Adriana Oomen in het buurtschap Snijders ten noorden van Chaam. Hij was daar naar toe gereisd in gezelschap van een vrouw, waarschijnlijk omdat je beter als stelletje kon reizen dan als man alleen. Er wordt ook verteld dat hij later samen met haar verzetsdaden pleegde, maar bij de familie is nooit bekend geworden wie zij was.

Zoals gezegd wist een dochter van Piet en Adriana Oomen nog het nodige over Cor te vertellen. Zo werd bekend dat Cor vaak ’s nachts op de fiets naar de Moerdijkbrug reed, een dikke dertig kilometer van Chaam. Zeker is dat niet, maar er wordt sterk vermoed dat Cor daar verzetswerk deed. Hij was er anti-Duits genoeg voor en hij was er niet de man naar om de Duitse bezetting voor zoete koek te slikken.

Het gezin Oomen nam met het onderbrengen van twaalf onderduikers een enorm risico. Je kon in die tijd voor zoiets zonder pardon tegen de muur worden gezet. Op 28 oktober 1944 zou aan die angstige tijd een eind komen, want toen werd de regio Breda bevrijd. Maar voor Cor Kleinjan duurde de oorlog net een dag te lang. Ook hier is het verhaal niet voor honderd procent eenduidig maar er is wel een behoorlijke reconstructie te maken. In de loop van die 28e oktober kwam Cor Kleinjan op een kinderfietsje zonder banden het erf van de boerderij van de familie Oomen op geracet. In grote opwinding. Wat was er gebeurd? In Chaam had hij ruzie gekregen met Duitsers, die waarschijnlijk op de terugtocht waren, maar die toch nog de kerktoren van Chaam wilden opblazen. Terug op de boerderij haalde hij de revolver tevoorschijn, die hij waarschijnlijk al langer verborgen hield. Eenmaal buiten zag hij de Duitsers waarmee hij ruzie had gehad. Hij wilde hen arresteren, lezen we in ergens in een later opgesteld document. Nabij de boerderij, op Landgoed Valkenberg ontstond een vuurgevecht. Cor werd dodelijk getroffen. Het schouwformulier vermeldt dat hij een schotwond in het voorhoofd had. Onbekend is of hij bewust of per ongeluk is neergeschoten en wie hem neerschoot is helemaal nooit bekend geworden.

Cor’s ontzielde lichaam lag uren lang op die splitsing op Landgoed Valkenberg waar het vuurgevecht had plaatsgevonden. Met nog elf onderduikers in huis was het voor de familie Oomen verstandig om even af te wachten. Pas later haalden zij Cor’s stoffelijk overschot op een ladder op. Zijn lichaam lag daarna nog geruime tijd in huis. Op die ladder en twee schragen. Cor Kleinjan werd aanvankelijk begraven op het Nederlands Hervormde Kerkhof van Chaam. Veel later werd hij herbegraven op het Ereveld Loenen.

Het lot van Cor Kleinjan is als dat van zo velen die de oorlog niet overleefden. Zo veel verhalen zijn vaag omdat je na al die jaren de volledige waarheid nauwelijks kan achterhalen. Wat niet wil zeggen dat je die verhalen niet moet doorvertellen. Cor Kleinjan haalde het bijna, terwijl we er van uit mogen gaan dat hij gedurende de oorlog de nodige risico’s had genomen (waarschijnlijk als verzetsman). Hij haalde het net niet omdat hij zijn verantwoordelijkheid nam als Nederlander ten opzichte van de Duitse bezetter. Hij stierf voor zijn land en voor zijn overtuiging. Dit verhaal wil eraan bijdragen dat hij niet wordt vergeten.

Sluiten
Bron: Tekst Piet Kralt geschreven na een interview met neef Ruud Kleinjan

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 14 november 2020

Capitulatie

Cornelis was gevlucht voor de Duitsers uit Rotterdam omdat hij tijdens een inval van de Duitsers op het laatste moment een radio had laten verdwijnen. Althans dat is de lezing van zijn vertrek en onderduiken. Cornelis was lid van een Rotterdamse... Lees meer
Cornelis was gevlucht voor de Duitsers uit Rotterdam omdat hij tijdens een inval van de Duitsers op het laatste moment een radio had laten verdwijnen. Althans dat is de lezing van zijn vertrek en onderduiken. Cornelis was lid van een Rotterdamse verzetsgroep. Hij vluchtte naar Chaam in Brabant en bleef daar actief als verzetsman.Op de dag van de bevrijding in Noord-Brabant werd Cornelis Kleinjan om het leven gebracht. Tijdens zijn onderduikperiode in Chaam was hij nog actief tegen de Duitse bezetter.Hij verbleef op een boerderij met nog twaalf onderduikers. Op de dag van de bevrijding was hij in het centrum van het dorp. Daar kreeg hij kennelijk ruzie met een groep Duitse militairen die al op de terugtocht waren. Volgens informatie wilden zij de kerktoren opblazen. Hierdoor ontstond onenigheid met Cornelis.Hij kwam vervolgens terug op de boerderij en haalde boos als hij was een revolver uit de binnenkant van de schoorsteen. Hij liep naar buiten waar op dat moment een deel van de Duitsers langs kwam en riep tegen de eigenaar van de boerderij dat hij ze herkende als de groep uit het dorp.Cornelis kreeg ruzie met hen en vuurde op de Duitse terugtrekkende militairen. Voor Cornelis liep dit noodlottig af en hij moest zijn actie met zijn leven bekopen. Volgens het schouwformulier van de arts was een schot in het voorhoofd boven zijn ogen de doodsoorzaak.Er valt dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat hij standrechtelijk geëxecuteerd werd. Cornelis had twee broers in Rotterdam en een vader en een moeder.Cornelis is vermeldt op het oorlogsmonument voor het gemeentehuis van Chaam. Sluiten
Bron: Gemeente archief en overlevenden van de boerderij

Geplaatst door Ruud Kleinjan op 01 november 2020

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer B204
C.Kleinjan.jpg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Chaam, oorlogsmonument

Plaats:
Alphen-Chaam

Chaam, oorlogsmonument

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu