Sieuwert Salomon de Koe
1915-1944
Beroep
Onderscheiding
BL.
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Koe
Siewert de Koe of Hugo de Groot, zoals zijn schuilnaam was, werkte van de zomer 1942 tot december 1943 in een groep van Bureau Inlichtingen Netherland Intelligence Department, van welke groep hij sinds mei 1943 leider was. Veel militaire...
Lees meer
Siewert de Koe of Hugo de Groot, zoals zijn schuilnaam was, werkte van de zomer 1942 tot december 1943 in een groep van Bureau Inlichtingen Netherland Intelligence Department, van welke groep hij sinds mei 1943 leider was. Veel militaire inlichtingen heeft hij naar Engeland kunnen zenden, totdat de aandacht van de S.D. op hem gevestigd werd. 17 december werd hij in Den Haag gearresteerd, vanwaar hij op 19 december werd overgebracht naar de gevangenis in Haaren N.B. De behandeling was hier goed evenals in de gevangenis te Utrecht, waarheen hij 5 juni van het volgende jaar gebracht werd. Hier hoorde hij op 10 juni de doodstraf tegen zich uitspreken. Elf dagen later werd het vonnis voltrokken. Siewert was toen 29 jaar.
Sluiten
Bron: Gedenkboek van het verzet der Delftsche studenten en docenten gedurende de jaren 1940-1945.
Geplaatst door Martin Spaans op 17 september 2019
Monument
Siewert de Koe deed in 1934 eindexamen Gym β op het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) in Den Haag. Daarna ging hij scheikunde in Delft studeren.
Met zijn spionagegroep seinde hij gegevens naar Engeland. In een hofje in de Denneweg 74 in Den...
Lees meer
Siewert de Koe deed in 1934 eindexamen Gym β op het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) in Den Haag. Daarna ging hij scheikunde in Delft studeren.
Met zijn spionagegroep seinde hij gegevens naar Engeland. In een hofje in de Denneweg 74 in Den Haag was hun centrale post. Toen Leen Pot naar Zweden ging, nam hij de leiding van de groep over. Hij werd op 17 december 1943 in het hofje gearresteerd, met een medewerkster en hun archief, en opgevolgd door Pitty Beukema. Siewert werd op 21 juni 1944 in Utrecht gefusilleerd.
Siewert de Koe wordt herdacht met een plaquette bij de ingang van het hofje in de Denneweg, en op het VCL, waar de namen van alle (oud-)leerlingen, die de oorlog niet overleefden, op een glas-in-loodraam staan vermeld.
Sluiten
Bron: Museum Engelandvaarders, Noordwijk
Geplaatst door pvt op 20 november 2018